Grootste droom Italiaan: ambtenaar worden

l'esameHet is iets wat je al snel opvalt wanneer je een tijdje in Italië verblijft. De diepe wens die veel Italianen koesteren.

Of het nu ouders zijn die zich zorgen maken over de toekomst van hun kinderen of jonge Italianen die bezig zijn hun weg op de arbeidsmarkt uit te stippelen. Allemaal zijn ze het erover eens: het hoogste bereikbare voor ieder mens is een vaste baan als ambtenaar. Het is vaak bijna een obsessie.

Wat voor baan precies maakt eigenlijk niet uit. Bij één van de vele overheidsinstellingen, bij de gemeente, op een ministerie of bij de staatsposterijen. Als het maar een vaste aanstelling is, een posto fisso, want dan zit je gebeiteld voor het leven. Een redelijk salaris, geen verplichting om echt vreselijk hard te werken en, last but not least, een pensioen. Wie bij de overheid werkt, heeft de zekerheid waar zoveel Italianen diep naar verlangen.

Vooral in het zuiden. Daar heeft de werkloosheid onder jonge Italianen recordhoogte bereikt. Is het landelijk gemiddelde nu al opgelopen tot 30%, in gewesten als Campanië, Calabrië en Sicilië zit zelfs één op de twee zonder werk. En zonder uitzicht op werk, want door het gebrek aan industriële ontwikkeling zijn er in Zuid-Italië maar weinig bedrijven. Tel daarbij nog de huidige economische crisis op en de toekomst lijkt zwarter dan zwart.
Vriendjespolitiek

De meeste jongeren gaan dan ook maar studeren en behalen het ene diploma na het andere. Maar zelfs als afgestudeerd advocaat is het niet gemakkelijk om werk te vinden. Met een beetje geluk mag je op een advocatenkantoor meelopen. Dat betekent in de praktijk jarenlang keihard werken zonder een cent salaris. Velen zijn al blij als ze een reiskostenvergoeding krijgen. Alleen wie de juiste contacten of aanbevelingen heeft, komt verder in dit land van vriendjespolitiek.

Met als gevolg een massa aan afgestudeerden die jarenlang iedere kans aangrijpt om aan die fel begeerde vaste baan te komen. In Italië doe je dat door mee te doen aan concorsi, toelatingsexamens die de overheid uitschrijft wanneer er banen beschikbaar zijn.

Zo schreef de gemeente Napels onlangs een toelatingsexamen uit voor 534 leidinggevende functies. Er kwamen meer dan 112.000 aanmeldingsformulieren binnen. Een legioen wanhopigen dat deze dagen moet opdraven om mee te doen aan de voorselectie. Met allemaal die ene gedachte in hun achterhoofd: laat het alsjeblieft deze keer lukken.

Bron: NOS, Andrea Vreede

Lees ook:Vaste banen schaars in Italië
Lees ook:Minister strijdt tegen lakse ambtenaren
Lees ook:Werkloze Italiaanse jeugd wil weg uit ‘gerontocratie’
Lees ook:Jonge mensen in Italië meest pessimistisch over toekomst
Lees ook:Wanhopige Italiaanse moeder berooft bank met baby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.