Een op vier Italianen niet geïnteresseerd in politiek

politicaRuim 23% van de Italianen van 14 jaar en ouder informeert zichzelf nooit over politiek. Dat zijn bijna 4 miljoen mannen en 7 miljoen 847 duizend vrouwen.

Dit verontrustende gegeven komt naar voren uit een recentelijk rapport van Istat, het Italiaanse bureau voor statistiek. Uit het rapport blijkt ook dat bijna 36% zich elke dag informeert. Minstens een keer per week over politiek praten, doet maar 40%, terwijl 32% nooit over politiek praat. Waarom?

Desinteresse, wantrouwen, gecompliceerd taalgebruik

Tweederde houdt zich niet met politiek bezig uit desinteresse en een kwart heeft geen vertrouwen in de politiek. Vooral vrouwen hebben weinig interesse. Zij vinden het taalgebruik van politici bovendien veel te gecompliceerd. Hier zit wat in; Italiaanse politici horen zichzelf gráág spreken. Bij mannen speelt meer mee dat ze geen vertrouwen hebben en er ook geen tijd voor hebben.

Meer dan 72% van de jongeren onder de 24 jaar heeft weinig interesse in de politiek, terwijl het wantrouwen met de leeftijd groeit en rond de 60-64 jaar op zijn hoogst is. Het zijn vooral de werkenden, vooral ambtenaren, die er weinig vertrouwen in hebben. Desinteresse voor politiek is het meest te vinden in Zuid-Italia, waar bijna 40% er nooit over praat of zich niet informeert.

Politieke bronnen

Uit het onderzoek van het Istat blijkt ook dat wie zich over politiek wil informeren, vooral gebruik maakt van de televisie (93,5%). Voor bijna een op de vier Italianen is de tv ook de enige informatiebron, grotendeels gecontroleerd door Berlusconi. Bijna 50% gebruikt (ook) de dagbladen en ruim 30% (ook) de radio. Opmerkelijk is dat politieke organisaties of vakbondsbijeenkomsten voor slechts 2% van de Italianen een politieke informatiebron zijn.

Bron: Italie.nl

Lees ook:Vertrouwen Italiaanse consument stijgt
Lees ook:Italiaanse politie neemt 160 ton bedorven vis in beslag
Lees ook:Historisch gesprek Berlusconi met oppositie
Lees ook:Italiaanse adonisos treft het deze zomer
Lees ook:Berlusconi roept op tot samenwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.