Italiaanse man woont altijd thuis

Moeder of echtgenote

Je bent een vrouw en ontmoet tijdens je vakantie in Italië een charmante adonisos. Hij is tot in de puntjes gestyled, uiterst attent en heeft nog nooit van zijn leven zo’n bella ontmoet. Zucht, denk je, zou dit dan…?

Helaas is de kans aanzienlijk dat deze droomman of nog bij zijn moeder woont als ‘moederskindje’ of bij zijn echtgenote. Italiaanse jongens worden enorm verwend door hun moeder. De vriendin of echtgenote van de zoon krijgt het hierdoor zwaar te verduren.

30-plus

De gemiddelde Italiaanse man woont bij zijn ouders tot hij huwt, krijgt zijn eerste kind pas op zijn 33ste en helpt zijn echtgenote amper met het huishouden. Dit weinig flatterende beeld is het resultaat van een studie van het het Italiaanse Instituut voor de Statistiek (Istat).

Volgens Istat woont de meerderheid van de Italiaanse mannen tussen 25 en 29 jaar nog bij hun ouders. Veertig procent blijft zelfs nog aan moeders rokken hangen eens de dertig gepasseerd. Dat dit uitzonderlijk is, blijkt uit de situatie in Groot-Brittannië en Frankrijk, waar de meeste mannen op hun 25ste al het huis uit zijn.

Schuld Katholieke Kerk

In Italië blijven veel echtparen die geen goed huwelijk hebben toch bij elkaar. De Katholieke Kerk keurt scheidingen namelijk af. Vaak zie je dan dat de man vreemdgaat en de vrouw zich helemaal op haar zoon focust.

Late gezinsuitbreiding

Dat Italiaanse jongens zo verknocht zijn aan het ouderlijke huis, verklaart ook waarom ze zo laat aan gezinsuitbreiding beginnen. Gemiddeld krijgen Italiaanse papa’s hun eerste kind op hun 33ste, terwijl dat in Frankrijk en Spanje bijvoorbeeld al op hun 31ste is.

Istat stelde voorts vast dat de Italianen die pas op hun 35ste trouwen veel minder graag vader willen worden dan zij die op hun 25ste in het huwelijksbootje stapten. Als ze eenmaal vader zijn, helpen Italiaanse mannen hun vrouw gemiddeld 1 uur en 42 minuten per dag met huishoudelijke taken. Dat is een stuk meer dan vroeger, maar toch nog aanzienlijk minder dan de meeste andere Europese mannen.

Bron: Bouwenwonen.nl, Wereldexpat.nl

Lees ook:Minder kinderen geboren in Milaan
Lees ook:Film: Il papà di Giovanna
Lees ook:Italiaanse minister is moederskindjes zat
Lees ook:Helft Italianen onder de veertig woont bij mama
Lees ook:Camorra-echtgenote neergeschoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.