Archeologen vinden Oud-Romeinse Aziaat

Foto Universidad McMasterArcheologen hebben op een Oud-Romeinse begraafplaats een onverwachte vondst gedaan: het skelet van een man die afkomstig is uit Oost-Azië.

Dna-onderzoek heeft dit uitgewezen. Volgens wetenschappers gaat het om een primeur. De man lag begraven op het landgoed Vagnari in Zuid-Italië. De wetenschappers onderzochten de afkomst van zeventig mensen die daar in de eerste en tweede eeuw voor Christus werden begraven. Vrijwel alle doden kwamen uit de buurt, maar er zat dus één vreemdeling tussen…

De wetenschappers vermoeden dat het om een slaaf gaat. Er zijn bij het lichaam maar weinig grafgiften aangetroffen en in de buurt zijn meerdere graven van slaven aangetroffen. Bovendien werd het graf later verstoord: een rijker persoon is bovenop de Aziaat begraven.

Zijderoute?

Hoe de man in Italië is terechtgekomen, is onbekend. Mogelijk was de man een handelaar. Rome importeerde producten via de Zijderoute, maar dat gebeurde door tussenpersonen, niet door Aziaten zelf.

Een andere verklaring is dat de man een ambassadeur was die naar Italië was uitgezonden. Dat verklaart echter weer niet waarom de man tussen de slaven begraven is. Ook blijkt uit geschriften niet dat de Romeinen zich bewust waren van het machtige China aan de andere kant van de wereld.

Ook is niet bekend of de man zelf uit Azië afkomstig was of dat zijn voorouders dat waren. De dna-test onthult alleen waar de genen vandaan kwamen die de man van zijn moeder had geërfd. Het is dus mogelijk dat een vrouwelijke voorouder de reis heeft gemaakt en niet hijzelf. (NOS)

Lees ook:Nieuwe naschok Italië, eerste slachtoffers begraven
Lees ook:Italiaanse onderzoekers willen Leonardo da Vinci opgraven
Lees ook:Air France-KLM breekt gesprekken met vakbonden af
Lees ook:Verdachten aanslagen Mumbai opgepakt in Italië
Lees ook:Italiaanse wetenschappers vinden g-spot

Eén reactie op “Archeologen vinden Oud-Romeinse Aziaat

  1. Frank Bikker

    Leuk bericht, maar ja archeologie is ook een beetje mijn hobby. Meer van dit soort berichten graag.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.