Veel Italianen te arm om de dokter te bezoeken

dottoreEen op de vijf huishoudens in Zuid-Italië is te arm om een medisch specialist te bezoeken, zegt de Zuidelijke Industriële Ontwikkelingsorganisatie Svimez in haar rapport 2010 over de economie in het zuiden.

Even voor de duidelijkheid: In Italië is een consult bij een huisarts gratis, maar iedereen, zelfs de armsten, moet een nominale vergoeding betalen voor een afspraak met een specialist in een ziekenhuis. Aangezien de recessie in het zuiden van de laars hard heeft toegeslagen, kunnen veel mensen hier een dergelijk bezoek niet betalen.

Volgens het rapport kon 30 procent van de Zuid-Italiaanse huishoudens geen nieuwe kleding kopen en was 16.7 procent niet in staat om de gas- en elektriciteitsrekening op tijd te betalen. Van de Zuid-Italianen zei 21 procent het zich niet te kunnen veroorloven de verwarming aan te zetten in de winter en dit probleem steeg tot 27.5 procent op Sicilië.

Het rapport schat in dat een op de drie Zuid-Italianen het risico loopt op extreme armoede, omdat hun salarissen laag liggen, vergeleken met een op de tien personen in Noord-Italië. Van de families leeft 14 procent in het zuiden van minder dan 1.000 euro per maand en 47 procent is afhankelijk van slechts één salaris.

Wederom is dit probleem groter op Sicilië. In het zuiden verloren 100.000 werknemers in de industriële sector in 2008 en 2009 hun baan.

President Giorgio Napolitano zei dat radicale veranderingen in de politiek nodig zijn voor het zuiden.

Bron: Life in Italy

Lees ook:Italianen worden steeds armer
Lees ook:Geen ‘bella vita’ voor 8 miljoen Italianen
Lees ook:Culinaire keuken ‘finito’ voor Italianen
Lees ook:Steeds meer Italianen in greep van maffia
Lees ook:Berlusconi zet stop op salarissen profvoetballers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.