Italië wil 80-plussers rijbewijs afpakken

old man drivingItalië overweegt om chauffeurs ouder dan 80 jaar hun rijbewijs af te pakken om het aantal ongelukken te verminderen. Het land kampt met de dodelijkste wegen van Europa: vorig jaar kwamen er meer dan 5.000 mensen om in het verkeer.

Het voorstel gaat uit van de theorie dat oude chauffeurs minder alert en makkelijker afgeleid zijn dan jongeren. “We moeten een maximumleeftijd durven zetten voor het besturen van een wagen”, zegt Mario Valducci, transport-expert van het Italiaanse parlement. “Eens je die grens voorbij bent, raak je je rijbewijs kwijt. Het is nog maar een voorstel, maar wel één dat we ernstig overwegen. De leeftijdsgrens zou op 80 of 85 jaar staan.”

Medische certificaten

De bestaande wetgeving in Italië luidt dat een rijbewijs voor mensen onder de 50 elke tien jaar moet worden hernieuwd. Voor de leeftijdsgroep 50-70 jaar is dat elke vijf jaar, 70-plussers moeten om de drie jaar hun papieren hernieuwen. Chauffeurs moeten dan medische certificaten over hun gezondheid kunnen voorleggen, een volledig praktisch examen is niet verbonden aan de hernieuwing.

Sandro Salvati, van de Italiaanse vereniging voor verkeersveiligheid, ziet wel wat in het wetsvoorstel. “We mogen dit niet licht verwerpen”, vindt hij. “Al is het wel zo dat sommige mensen van 85 jaar in blakende gezondheid verkeren, en sommigen van 65 al de nodige kwaaltjes hebben. Maar alle elektronica en gadgets in moderne wagens maken het voor oude mensen niet eenvoudiger om geconcentreerd te blijven, dat is zeker. Bijna een derde van alle ongevallen is te wijten aan chauffeurs die hierdoor worden afgeleid.” (HLN)

Lees ook:Mogelijk rookverbod verkeer Italië
Lees ook:Italiaanse minister verklaart oorlog aan staatslimousines
Lees ook:Aparte wagons Milanezen in metro
Lees ook:Italië ontdekt mozzarella-fraude
Lees ook:Italië introduceert gezondheidskaart voor huisdieren

2 reacties op “Italië wil 80-plussers rijbewijs afpakken

  1. Hakunamatata

    wat gaan ze met die rijbewijzen doen dan?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.