Vaticaan: “Artsen verschuiven gewetenskwestie”

Het was te verwachten: Het Vaticaan protesteert fel tegen de onlangs ingevoerde abortuspil. Deze werd afgelopen donderdag gelegaliseerd in Italië.

Kun je je er iets bij voorstellen? Je raakt als vrouw ongewenst zwanger en er is niets dat je eraan kunt doen. Zo gaat het in sommige landen helaas nog steeds of een abortus is aan strenge voorwaarden onderworpen. In Italië werd abortus in mei 1978 gelukkig gelegaliseerd, vergezeld van groot protest van het Vaticaan uiteraard. Tegen de invoering van de abortuspil trekt het Vaticaan wederom fel ten strijde.

Niet in apotheek verkrijgbaar

De bevoegde Italiaanse instantie heeft het gebruik goedgekeurd van de abortuspil RU846. Het Italiaanse farmaceutische agentschap (AIFA) heeft beslist dat de pillen niet zullen verkocht worden in de apotheek, maar enkel zullen geleverd worden door artsen. De pil kan alleen gebruikt worden tot de zevende week van de zwangerschap.

Vaticaan excommuniceert

Het Vaticaan heeft al laten weten dat het dokters zal excommuniceren die de pil voorschrijven en patiënten die ze gebruiken. “Eerst werd abortus gelegaliseerd om het uit de onwettelijkheid te halen, nu wassen dokters hun handen in onschuld en verschuiven ze de gewetensnood door naar de vrouw”, zei bisschop Elio Sgreccia.

RU486

RU486 werd twee decennia geleden voor het eerst ingevoerd in Frankrijk en is beschikbaar in de Verenigde Staten en verschillende andere Europese landen. De pil laat de patiënt toe een chemisch ingeleide abortus te ondergaan in plaats van een chirurgische ingreep tijdens de eerste zeven weken van de zwangerschap.

Niet in strijd met wet

Volgens de Italiaanse minister van Jeugd Giorgia Meloni is het gebruik van de pil niet in strijd met de Italiaanse wet. Die laat chirugische abortus op vraag toe tijdens de eerste twaalf weken van de zwangerschap en tot de 24ste week als de foetus een genetische afwijking vertoont of om de gezondheid van de moeder te beschermen.

Bron: BBC

Lees ook:Baby Italië leeft nog twee dagen na abortus
Lees ook:Abortus zorgt voor onrust in Italië
Lees ook:Katholiek Italië krijgt abortuspil
Lees ook:Italië krijgt toch abortuspil
Lees ook:Italië wil wereldwijd moratorium op abortus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.