Vaste banen schaars in Italië

la mammaVan de afgestudeerden in Italië vindt nog maar iets meer dan 5 procent een vaste baan, meldt Beursduivel.be. Dat is het laagste percentage ooit. Zes jaar geleden lag het percentage nog op 20 procent.

Veel afgestudeerden die vroeger konden rekenen op een vaste baan, moeten nu genoegen nemen met een stage. Jonge doctorandussen die wel een baan vinden, verdienen vaak niet meer dan 22.000 tot 26.000 euro.

Het zogeheten precariato – het feit dat een vaste baan moeilijk te vinden is – is al jaren een groot probleem in Italië. Er is ook al een komische film over gemaakt, Tutta la vita davanti (2008) van regisseur Paolo Virzì.

Veel jonge Italianen blijven door het precariatoprobleem nog jaren na het afstuderen bij hun ouders wonen, omdat zij geen hypotheek voor een eigen huis kunnen krijgen. En natuurlijk ook omdat het zo handig is als de geliefde ‘mamma’ pasta kookt en de was doet.

Lees ook:Jonge mensen in Italië meest pessimistisch over toekomst
Lees ook:Grootste droom Italiaan: ambtenaar worden
Lees ook:Derde Italiaanse jeugd werkloos
Lees ook:Lachen met Berlusconi: Weg van de armoede? Trouw een miljonair
Lees ook:Huwelijksaanzoeken zoon Berlusconi na grapje van pa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.