Air France-KLM mag Alitalia overnemen (als …)

www.logistiek.nlHet lijkt er steeds meer op dat de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia KLM een stukje Nederlands wordt. Na een marathonoverleg heeft het bestuur van Alitalia de overname door de Frans-Nederlandse maatschappij Air France-KLM goedgekeurd. Nu alleen nog hopen dat het Ministerie van Economische Zaken en de vakbonden akkoord gaan. En wie weet, tovert kandidaat-premier Silvio Berlusconi nog wel een konijn uit zijn hoge hoed.

Dat de minister van Economische Zaken akkoord gaat, is wel te verachten. Minister Tommaso Padoa-Schioppa pleitte er eerder voor dat Alitalia exclusief zou onderhandelen met Air France-KLM. Hij zal wel bij zijn standpunt blijven, al wilde vice-premier Francesco Rutelli liever een 'Italiaanse oplossing'. Maar goed, Rutelli zal nu ook wel beseffen dat het vijf voor twaalf is. Alitalia is bijna failliet, en maakt elke dag een verlies van een miljoen euro, waarvoor de Italiaanse overheid moet opdraven. Zij bezit immers 49% van de aandelen.

En dan die vakbonden … dat zal nog lastig worden om hen mee te krijgen. De overname zal gepaard gaan met een verlies van minstens 2.0000 arbeidsplaatsen. Sommigen zeggen zelfs 4.000 arbeidsplaatsen. Vooral in Milaan zullen velen hun werk verliezen. Het Milaanse vliegveld Malpensa zal niet meer als belangrijk overstappunt worden gebruikt.

En tja, Milaan is nou net de thuisbasis van Berlusconi. Hij heeft al eerder laten weten dat Alitalia in Italiaanse handen moet blijven. Zijn belang is weer toegenomen, nu er op 13 en 14 april verkiezingen zijn en hij het momenteel goed doet in de polls. Maar misschien is er daarom nu haast gemaakt met de onderhandelingen. Nu Berlusconi nog geen premier is, kan Air France-KLM het noodlijdende Alitalia makkelijker overnemen dan wanneer hij wel aan de macht is.

De overname kost de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij 1.747 miljard euro. 747 miljoen om Alitalia over te kunnen nemen, en een miljard om te investeren.

Lees ook:Vakbonden negatief over overname Alitalia
Lees ook:‘Go’ van Italiaanse regering maakt 1 – 1 overnamestrijd Alitalia
Lees ook:Berlusconi wil met Sarkozy praten over Alitalia
Lees ook:Regering wil snel van aandeel Alitalia af
Lees ook:Air France-KLM en Alitalia akkoord bereikt

Eén reactie op “Air France-KLM mag Alitalia overnemen (als …)

  1. Jozzz

    Tja, ben benieuwd of het echt door gaat. Je weet nooit met die Berlusconi. Read my lips, die steekt er nog een stokje tussen

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.