Roberto Saviano: ‘De Maffia is niet enkel een Italiaans probleem’

“Literatuur leidt tot visies op het Europa van morgen. Het draagt niet bij aan de interne markt maar aan iets wat belangrijker is: de geest van Europese solidariteit,” zei EP-voorzitter Jerzy Buzek, die woensdagavond de uitreikingceremonie voor de Prijs van het Europese Boek opende. Wij spraken met één van de winnaars, de 31-jarige Italiaanse schrijver en antimaffia-icoon, Roberto Saviano.

De Prijs van het Europese Boek werd dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. De twee winnende boeken zijn “getuigenissen van de mate waarin de strijd voor emancipatie deel uitmaakt van de identiteit van de Europeanen,” zei Buzek. De winnaars zijn de roman ‘Zuivering’ van de Finse schrijfster Sofi Oksanen en het essay ‘De schoonheid en de hel’ van de Italiaan Roberto Saviano.

Roberto Saviano wordt met de dood bedreigd sinds hij in 2006 zijn eerste boek Gomorra publiceerde over de maffia in Italië.

“Waarom zou de maffia de woorden van een schrijver vrezen?,” vroeg hij zich gisteren tijdens de ceremonie af om vervolgens zelf het antwoord te geven: “omdat er een soort magie zit in literatuur die ervoor zorgt dat de verhalen dicht bij de mensen komen en herinnerd zullen worden. De maffia is bang voor zij die deze verhalen lezen: zij is bang dat de literatuur hun geheimhouding zal breken”.

“De Maffia is niet enkel een Italiaans probleem,” legde hij verder uit. “Europa heeft vandaag de dag een liquiditeitstekort en de maffia bezit zeer veel geld. Daarom kunnen zij infiltreren in het Europese bedrijfsleven en het Europese bankwezen. De criminele economie is tegenwoordig de grootste economie met een omzet van meer dan 100 miljard euro per jaar.”

Na de ceremonie spraken wij met Saviano.

Onderschat Europa het bestaan van de maffia en haar activiteiten in Europa?

Ja, zij onderschat haar ernstig.

Op welke gebieden is de Maffia actief in Europa?

In de drugshandel, de bouw, het vervoer, in de afvalverwerkingindustrie, het toerisme, de witwasindustrie, de horeca en ook in de textielindustrie.

Wat zou u aan de Europese besluitvormers willen voorstellen?

Om een gezamenlijke antimaffia-wetgeving in alle lidstaten op te zetten en een gemeenschappelijke Europese politiewerkgroep te creëren om criminele organisaties te bestrijden. Er is al samenwerking tussen de Europese politiediensten en dit werkt, maar het is niet genoeg. Tegen de maffia hebben wij meer nodig, een organisatie zoals de DEA [de drugspolitie] in de Verenigde Staten maar dan opgebouwd uit politieagenten uit alle Europese landen.

In uw boek vertelt u de verhalen van mensen die stierven in hun strijd om de waarheid te vertellen, zoals de Russische Anna Politkovskaya. Hoe bekijkt u in deze context de huidige furore rondom Julian Assange en WikiLeaks?

Assange wordt echt vervolgd en ik ben zeer geïnteresseerd in de gegevens die door WikiLeaks worden gepubliceerd. De autoriteiten zouden moeten proberen te begrijpen wat echt is gebeurd in plaats van hem van valse seksmisdaden te beschuldigen. Zij proberen alleen om Assange in diskrediet te brengen. Dat is onaanvaardbaar.

Bron: Europees Parlement

Lees ook:Schrijver: ‘Gomorra heeft mijn leven verwoest’
Lees ook:Beklemmende film over camorra in Cannes
Lees ook:Maffia ziet mogelijkheden na aardbeving
Lees ook:Giovanni Venosa lekker zichzelf in maffiafilm ‘Gomorra’
Lees ook:Ook vrouwelijke journaliste op dodenlijst camorra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.