Boek bedreigde journaliste: Het goud van de Camorra

Het goud van de CamorraRosaria Capacchione

Al meer dan twintig jaar volgt de Italiaanse journaliste Rosaria Capacchione de Camorra. Ze schijft uiterst kritische artikelen over de Napolitaanse maffia en dat vinden de mobs niet zo leuk. Capacchione leeft dan ook onder strenge beveiliging. Soms zou je dergelijke journalisten door elkaar willen schudden en zeggen: “Schrijf dan toch ook over iets anders!” Maar waarschijnlijk hebben deze mensen een ‘missie’.

Spartacus-proces

Tijdens het geruchtmakende Spartacus-proces, dat tien jaar duurde en in juni 2008 leidde tot de veroordeling van alle 36 clanleden die terechtstonden, las de advocaat van een van de afwezige maffi abazen een brief voor waarin bedreigingen werden geuit richting auteur Roberto Saviano, rechter Raffaele Cantone en journaliste Rosaria Capacchione.

‘Ik berust in mijn lot’

“Ik doe dit werk al 24 jaar lang en herinner me alles. Ik begon veel eerder met dit werk dan de meeste rechters en politieagenten. Ik houd ervan om dingen uit te pluizen. Pas als je aan de economische belangen van de camorra komt, wordt ze kwaad. Ik berust in mijn lot. Ook uit principe ga ik verder. Ik wil niet dat de Casalesi’s voor mij beslissen dat ik nu uit Caserta moet vertrekken. Wanneer ik hier wegga, beslis ik zelf! Misschien ben ik een fatalist. Als de Casalesi’s me willen vermoorden, doen ze dat toch wel.”

Basiskennis vereist

In Het goud van de camorra beschrijft Cappacchione de (korte) levens, de gewelddadige dood en financiele malversaties van leden van de camorra, met name die van de Casalesi-clan, uit het dorp Casal di Principe, en dan vooral de legendarische boss Francesco Schiavone alias ‘Sandokan’. Enige kennis van de Camorra èn de gebruiken en omgeving in Italië, met name rond Napels, is echter wel vereist. Je wordt namelijk bedolven onder een enorme hoop namen, geografische locaties en activiteiten.

Lees ook:Ook vrouwelijke journaliste op dodenlijst camorra
Lees ook:Belangrijke leider Camorra opgepakt
Lees ook:Definitief levenslang voor camorra-bazen
Lees ook:Leider van maffia in Napels opgepakt
Lees ook:Italië komt met puur bloedsinaasappelsap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.