2 Juni: nationale feestdag Italië

Festa della Repubblica2 Juni is de nationale feestdag van Italië: la Festa della Repubblica. Dan wordt herdacht dat Italië in 1946 een republiek werd, nadat de Italianen zich bij het Referendum Istituzionale voor de republiek hadden uitgesproken.

De uitslag is eigenlijk altijd een beetje omstreden geweest omdat slechts een kleine meerderheid van 56% voor de republiek stemde. Bij een latere analyse van de stemresultaten bleek dat Noord-Italië overwegend voor de republiek had gestemd en Zuid-Italië, ongeveer vanaf de regio Lazio, ten gunste van de monarchie. Het waren overigens de eerste verkiezingen waarbij vrouwen hun stem mochten uitbrengen.

Op 2 juni 1946 werden ook de 556 deputati van de grondwetgevende vergadering gekozen, wier taak het was een nieuwe grondwet te schrijven. Deze werd van kracht op 1 januari 1948 en het eerste artikel luidt: L’Italia è una Repubblica democratica fondata sul lavoro, Italia is een democratische republiek die gebaseerd is op arbeid. Op de Festa della Repubblica zijn er in heel Italië festiviteiten; in Roma vindt op de Via dei Fori Imperiali de militaire parade plaats in aanwezigheid van het staatshoofd en andere hoogwaardigheidsbekleders.

Bron: Italie.nl

Lees ook:Tentoonstelling Futurismo 100 jaar Italië
Lees ook:Italiaanse prins betrokken bij corruptiezaak
Lees ook:Aardbeving Italië veroorzaakt 27 doden
Lees ook:Paarse anti-Berlusconi-betogingen in Italië
Lees ook:Even voorstellen: de nieuwe Italiaanse regering

Eén reactie op “2 Juni: nationale feestdag Italië

  1. v rijhen

    Ach ja, net als in Nederland. Zo lang iedereen vakantie krijgt dat is het geen probleem. Dat ze daarbij de macht hebben afgestaan aan een stel corrupten, zijn ze een paar jaar later weer vergeten.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.