Piazza d’Italia, of Little Italy in New Orleans

Foto De Morgen

Heel Italië op een halve hectare ? Een schaalmodel in marmer van het hele land, in reliëf en met de drie grote stromen die werkelijk… stromen? Het bestaat, maar op een onverwachte plaats: New Orleans in de VS, en het heet Piazza d’Italia.

De Italiaanse gemeenschap van New Orleans schonk dit intrigerend stukje patrimonium aan de stad in de jaren 70. Het is een werkstuk van de architect Charles Moore, en het is als een uniek theaterdecor in een stad die zelf al zeer filmisch aandoet. De ontwerper verzamelde alles wat wij ons bij Italië voorstellen in één cirkelvormig forum: kleuren, bouwtrant, speelsheid, charme en geografie.

Tegen een achtergrond van dit amalgaam vlijt zich Italië neer in gekleurde steen, van de Alpen tot aan de tip van de laars. Precies op het midden van het plein staat een spreekgestoelte, pal op Sicilië. De Arno, de Po en de Tiber vormen klaterende beekjes. En de film The Big Easy begint hier met het vinden van het eerste lijk…

De architect speelde met alle elementen in dit postmodernistische meesterwerkje: hij verwerkte stuc en neon, klinkers en beton, bladgoud en inox… In zijn ironie gaf hij een aantal waterspuwers zijn eigen grijnslachende gezicht. De ingang van de Piazza d’Italia bevindt zich op Poydras Street, vlak bij het French Quarter. Het moet een van de best bewaarde stadsgeheimen van de wereld zijn. (dm)

Lees ook:Bologna, de culinaire hoofdstad van Italië
Lees ook:Italia al Dente in Amsterdam
Lees ook:Achterblijven in Siena
Lees ook:Venetië en Rome als tweeling met carnaval
Lees ook:ADV: Florence; leef het Dolce Vita!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.