Italiaanse graffiteurs moeten voor straf eigen muren bespuiten

graffiti_vigonzaDe burgemeester van Padua kwam tot een briljant idee om graffiteurs aan te pakken. Hij draagt hen op een maand lang de graffiti na te maken op de muren van hun eigen huis, náást het betalen van de boete.

De burgemeester, Nunzio Tacchetto, gelooft dat dit de graffiteurs ervan weerhoudt in de toekomst graffiti te spuiten op publieke gebouwen. Samen met zijn collega’s probeert hij deze regel er momenteel doorheen te krijgen. Ook zijn ze van plan burgers die graffiteurs verklikken bij de politie te belonen. Recentelijk nog werd het treinstation van Padua dusdanig ondergespoten dat de gemeenschap voor hoge kosten opdraaide.

Graffiti zijn een groot probleem in de meeste Italiaanse steden en veel jonge mensen zien het als een vorm van vrije kunst. Net zoals in andere landen worden graffiti soms gebruikt om territoriums van bendes af te bakenen. Dankzij de veiligheidswet, dezelfde wet die controle uitoefent op illegale immigranten, kunnen graffiteurs die op publieke gebouwen spuiten nu een boete krijgen oplopend tot 3,000 euro. Ook kunnen ze tot een jaar achter de tralies verdwijnen.

Maar graffiti bestaan al sinds mensenheugenis en in bijvoorbeeld Pompeii zijn enkele interessante werken aangetroffen. Hiermee ingedekt claimen graffiteurs zich in goede kringen te bewegen. Zijn graffiti een vorm van kunst of vandalisme? Zal het idee van de burgemeester werken?

ITALY Magazine

Lees ook:Moslima Italië beboet voor dragen boerka
Lees ook:Berlusconi opperheerser over tv
Lees ook:Italiaanse migrantenwet tergt geweten geestelijken
Lees ook:Europese verkiezingen 2009: Italië
Lees ook:Gestolen kunst teruggevonden in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.