Tentoonstelling Futurismo 100 jaar Italië

futurismo

Tentoonstelling Futurismo 100 jaar

Honderd jaar geleden werd het ‘Futuristisch Manifest’ gepubliceerd. Het Futurisme was de eerste grote avantgardebeweging in Italia, in 1909 opgericht door Filippo Tommaso Marinetti. In 2009 zijn er ter gelegenheid van dit honderdjarig bestaan onder de noemer ‘Futurismo 100′ drie grote tentoonstellingen over het Futurisme gepland, in Rovereto, Venezia en Milano. De tentoonstellingen behandelen de drie cruciale thema’s van de beweging: illuminazioni, astrazioni en simultaneità.

Illuminazioni

In het Mart in Rovereto is de eerste tentoonstelling Illuminazioni. Avanguardie a confronto. Italia, Germania, Russia, te zien van 17 januari 2009 tot 7 juni 2009. Hierbij worden de betrekkingen tussen de futuristen en de Russische en Duitse avantgarde nader onderzocht. In diezelfde stad wordt ook vanaf 17 januari 2009 de Casa d’Arte Futurista Fortunato Delpero heropend, een museum en werkplaats voor het futurisme.

Astrazioni

De tentoonstelling Astrazioni is van 5 juni tot 4 oktober 2009 te bezichtigen in het Museo Correr in Venezia. De werken van Giacomo Balla worden er vergeleken met die van moderne kunstenaars als Piet Mondriaan, Francis Picabia, Robert Delaunay, Frantisek Kupka en Marcel Duchamp.

Simultaneità

In het Palazzo Reale in Milano wordt het drieluik besloten met de tentoonstelling Simultaneità, van 15 oktober tot 25 januari 2010. Daar zal de grote Umberto Boccioni in de schijnwerpers worden gezet en de werken van Carlo Carrà en Luigi Russolo. Er zullen ook werken te zien zijn van Alexander Archipenko, Constantin Brancusi, Jean Arp, Raymond Duchamp-Villon, Jacob Epstein, Jacques Lipchitz, Antoine Pevsner, Naum Gabo e Vladimir Tatlin uit het Londense Tate Gallery, het Centre Pompidou in Parijs en de Moskouse Tretyakov-galerie.

In dit kader is ook de tentoonstelling Futurismo in de Scuderie in Rome interessant, van 20 februari tot 24 mei 2009.

Tentoonstelling Futurismo 100 jaar: 17 januari 2009 t/m 25 januari 2010

Bron: Italie.nl

Lees ook:Kunstenaar bekend van Bush-schilderij exposeert in Venetië
Lees ook:Ex-Benetton-fotograaf toont Italianen
Lees ook:Eerste Van Gogh-tentoonstelling in Italië
Lees ook:Inquisitie-expositie in Rome
Lees ook:Berlusconi had deal met maffia volgens getuige

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.