Google-chefs veroordeeld om pestfilmpje

GEen Italiaanse rechtbank heeft drie Google-bestuurders veroordeeld in een zaak rond een filmpje waarin een autistische tiener te zien is die gepest wordt.

De drie werden beschuldigd van het overtreden van de Italiaanse wet doordat het filmpje op Google Video te zien was. De rechter sprak de drie vrij van laster, maar veroordeelde ze wel voor het overtreden van privacyregels. Ze werden veroordeeld tot celstraffen van een half jaar, die zij wegens een bepaling in de Italiaanse wet niet uit hoeven te zitten. Een vierde Google-medewerker, een productmanager, werd vrijgesproken.

Jurist David Drummond van Google, een van de veroordeelden, zei dat hij „woedend” is over de uitspraak en in beroep gaat. “Ik verwerp deze uitspraak. Het schept een angstaanjagend precedent.” Nu mensen die niets met het filmen of uploaden van een incident te maken hebben veroordeeld zijn, lopen volgens hem alle werknemers van websites die de mogelijkheid bieden tot het uploaden van video’s risico vervolgd te worden.

Google verdedigde zich door te stellen dat controle van al het videomateriaal dat geüpload wordt op YouTube -eigendom van Google- onmogelijk is. Het gewraakte pestfilmpje werd in 2006 overigens op Google Video geplaatst, kort voordat Google de videowebsite YouTube overnam.

De aanklagers pleitten dat Google de wet overtrad doordat het niet de instemming van alle betrokkenen had voordat het filmpje online werd gezet. De verdediging stelde dat het filmpje onmiddellijk is verwijderd nadat het bedrijf op de inhoud ervan attent werd gemaakt en dat Google zelfs gegevens heeft aangedragen om de identiteit van de filmers te achterhalen. Vier scholieren in Turijn werden van school gestuurd naar aanleiding van het filmpje.

Bron: NRC

Lees ook:Berlusconi legt YouTube aan banden
Lees ook:EU verzet zich tegen Italiaanse videowet
Lees ook:Italië onderzoekt machtspositie Google
Lees ook:Google Street View-auto schrapt maffiawijk
Lees ook:Rechtszaak Italië tegen The Pirate Bay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.