Italiaanse staat op strafbank voor asbest

PericolosoDe Italiaanse overheid zal zich moeten verantwoorden bij het Eternit-proces in Italië. Eternit produceerde jarenlang het kankerverwekkende asbest.

De Italiaanse staat wordt er nu van beschuldigd te weinig controle te hebben uitgeoefend op de activiteiten van de onderneming. Het was advocaat Ezio Bonanni die aanstuurde op het dagvaarden van de staat. Bonanni vertegenwoordigt verschillende asbestslachtoffers. “Als er controles zouden hebben plaatsgevonden, was zo’n catastrofe niet gebeurd”.

Volgens hem heeft het bedrijf een Europese richtlijn rond asbest niet nageleefd. Op het proces zal zich ook een Belg moeten verantwoorden, meer bepaald baron Jean-Louis de Cartier. Hij is een voormalig bestuurder van Eternit sa en wordt beschuldigd van doodslag door nalatigheid en overtreding van de reglementering inzake beroepsziektes.

Volgens de burgerlijke partijen stierven ongeveer 2.000 mensen aan de asbestbesmetting en zijn er 800 ziek. Het gaat om voormalige werknemers van de vier Italiaanse Eternit-fabrieken in de periode 1973-1986. Gevreesd wordt dat het proces jaren kan aanslepen.

De Tijd

Lees ook:Italië schuldig aan afvalcrisis Napels
Lees ook:Vakbondsleider: Air France-KLM gaat weer onderhandelen
Lees ook:Berlusconi: ‘Corrupte politici zijn schurken!’
Lees ook:Proces tegen Berlusconi om belastingontduiking
Lees ook:Berlusconi was maffioso

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.