Winkeliers in Rome slachtoffer van antisemitisme

Anti-Joodse tendensen in Italië steken telkens de kop op als het Israëlisch-Palestijnse conflict op scherp komt te staan.

Tweeëntwintig Joods-Italiaanse winkeliers moesten vrijdagmorgen noodgedwongen de slotenmaker bellen voordat ze aan hun werk in een buurt in het noorden van Rome konden beginnen. De sloten van hun winkels waren ‘s nachts met siliconenkit dichtgemaakt.

De afgelopen tien dagen waren al twee keer eerder Joodse winkeliers in andere Romeinse wijken slachtoffer van deze vorm van bedreiging. Bij een van de winkels was een opschrift aangebracht waarop stond te lezen ”Boycot Israël”. Als afzender stond de naam van een rechts-radicale groepering.

Andere incidenten werden gemeld uit Turijn, Milaan, Napels en Aosta, waar demonstraties tegen het Israëlische optreden in Gaza uitmondden in het verbranden van vlaggen met een davidsster en het roepen van leuzen tegen Israël.

De agressie tegen Israël en de Joden in Italië begon met de strijd in de Gazastrook. Gianni Alemanno, de burgemeester van Rome die afkomstig is van een rechtse, voormalig neofascistische partij, stelde zich achter de winkeliers. Het zijn vooral autochtone Italianen van beide extreme zijden van het politieke spectum die hun ijver en organisatiekracht aanwenden.

Bron: Reformatorisch Dagblad, 23 januari 2009

Lees ook:Italië terug in Mussolini-tijdperk
Lees ook:Italië zegt vaarwel tegen VN-conferentie
Lees ook:Berlusconi’s grootste wens: Israël bij de EU
Lees ook:Berlusconi tapt antisemitische mop
Lees ook:Hoe verliep No Berlusconi Day?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.