Dode Marokkaan minder erg dan dode Italiaan

Ook in Italië worden Marokkanen gediscrimineerd. Een Marokkaanse verkeersdode is een kwart waard van een Europese verkeersslachtoffer, vindt een Italiaanse verzekeraar. Een rechter was het hier niet mee eens.

Drie jaar geleden werd een Marokkaanse immigrant in Italië op zijn fiets doodgereden door een te hard rijdende automobilist, die na het ongeval er ook nog eens met zijn auto vandoor ging. De hardrijder werd later gegrepen.

Bij het civielrechtelijk proces wees de rechter de nabestaanden van de man, een moeder en acht broers en zussen, smartengeld toe voor een bedrag van 4 ton. De verzekeringsmaatschappij van de hardrijder wilde maar met 100.000 euro over de brug komen.

De verzekeraar verklaarde desgevraagd dat de hoogte van de vergoeding voor immateriële schade zich moet verhouden tot het economisch niveau van het land waaruit het slachtoffer vandaan komt. Een buitenlander die afkomstig is uit een prestigieuze Europese stad heeft andere behoeften dan iemand die uit Afrika komt.

Maar de advocaten van de Marokkaanse familie lieten het er niet bij zitten. Afgelopen week sprak de rechter van het Milanese hof zich opnieuw uit: Het moet voorbij zijn met smartegeld van de eerste en de tweede categorie.

De argumentatie van de verzekeraar komt niet uit de lucht vallen. Het Hof van Cassatie sprak zich al in het jaar 2000 uit over de toewijzing van smartegelden en meende dat het onjuist is dat betalingen altijd en overal gelijk zijn. Zelfs in Italië, zo meenden de rechters, kan er niet een vaste tabel van smartengeldbetalingen worden toegepast. Waar de kosten van het levensonderhoud lager zijn, zoals in Zuid-Italië, daar moeten de vergoedingen ook lager zijn.

Bron: Reformatorisch Dagblad, 9 januari 2009

Lees ook:Bij ‘hoge nood’ is stoppen op Italiaanse vluchtstrook toegestaan
Lees ook:Bekeuring ‘s nachts duurder in Italië
Lees ook:Berlusconi: ‘Corrupte politici zijn schurken!’
Lees ook:Rosario Gambino uitgeleverd aan Italiaanse politie
Lees ook:Venetianen zwemmen door hun stad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.