Toeristen jatten wat af in Rome

Joost Mangnus)Het is dat de pilaren in het Forum Romanum en het Forum van Trajanus nog vrij stevig staan, anders zouden die ook nog gejat worden door de toeristen. Want ze hebben al aardig wat meegenomen, daar in Rome. Bij de site van het Forum van Trajanus lagen ooit bijvoorbeeld veel potscherven en fragmenten van marmeren beelden. Maar die bevinden zich nu allemaal elders in Europa of in Amerika. Maar op de site is er niets meer van over.

Archeologen klagen dan ook over het gebrekkige toezicht op de historische site in Rome. Maar volgens de Romeinse autoriteiten is er weinig aan de plunderingen te doen. Ze kunnen moeilijk elke hoek in het oog houden, zeker niet als er gerestaureerd wordt. En als ze een bunker rond de monumenten moeten bouwen, dan wordt Rome een en al bunker. En alle 20 miljoen toeristen in de gaten houden, is natuurlijk ook niet te doen.

Het enige dat de Romeinse autoriteiten nog kunnen doen is alle scherven en beelden meteen in het museum doen. Maar voor dat je het weet, is het museum weer vol. Er ligt nog zoveel onder de grond. Alleen als het daar blijft liggen, is het veilig.

Lees ook:Italiaanse beeldengroep naar Nederland
Lees ook:Overblijfselen van de Romeinse stad Saepinum
Lees ook:Tip: Naar het Colosseum? Bezoek eerst de Palatijn!
Lees ook:Nieuwe winkelcentra in Italië
Lees ook:Circus Maximus wordt beter zichtbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.