Vaticaan probeert schade van omstreden bekering te beperken

weblogs.nos.nl)Of de Paus er zelf in gelooft, weet ik niet. Na de ophef over de openlijk bekering van ex-moslim Magdi Allam, verklaarde de hoofdredacteur van het officiële dagblad van de Heilige Stoel – l'Osservatore Romano – dat de bekering ‘geen enkele vijandige bedoeling ten opzichte van een belangrijk geloof als de islam’ heeft. Maar ja, zo'n bericht komt meestal pas als het eigenlijk te laat is. En dat geldt hier ook.

De Arabische wereld is woedend, omdat de Paus een ex-moslim doopt die bovendien Israel steunt en bekend is om zijn afkeer van de Islam. Vandaar dat 138 islamitische intellectuelen spraken over 'een opzettelijke en provocerende daad' en 'een triomfantelijk middel om punten te scoren.' Deze intellectuelen hadden zich eerder ingezet voor een dialoog met het Vaticaan. Maar of deze dialoog nog doorgaat, valt te betwijfelen.

Al doet het Vaticaan alles om de gemoederen te sussen. Benedictus XVI heeft slechts 'de vrijheid van godsdienst op een milde en duidelijke wijze bevestigd', aldus l'Osservatore Romano. Het blad geeft toe dat er moeilijkheden en obstakels zijn tussen de katholieken en moslims. 'Maar moeilijkheden en obstakels mogen niet verduisteren wat wij gemeen hebben en wat de toekomst kan brengen.'

Ondertussen is Magdi Allam minder sussend bezig. Hij zegt dat zijn geest nu bevrijd is van het obscurantisme en vind de islam een ideologie die de leugen en de huichelarij rechtvaardigt. Eerder heeft hij er al voor gepleit dat de film van Geert Wilders overal te zien moet zijn.

Lees ook:Paus bekeert Italiaanse Hirsi Ali
Lees ook:Moslims ontmoeten katholieken in Rome
Lees ook:Rome wil gerechtigheid slachtoffers misbruik
Lees ook:Paus gaat nieuwe Italiaanse wetten screenen
Lees ook:Vaticaan neemt afstand van Italiaanse wetgeving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.