Dit weekend: 80ste Grand Prix Italië!

Komend weekend wordt de 80ste Grand Prix van Italië gehouden op het Autodromo di Monza. Hoog tijd om je kennis even op te frissen!

Dit wordt de 80ste Grand Prix van Italië en de 60ste keer dat de race meeteld voor het wereldkampioenschap. Samen met Groot-Brittannië is Italië het enige land waar elk jaar sinds de start van het wereldkampioenschap Formule 1 in 1950 een Grand Prix is verreden.

Alleen in 1980 stond Monza niet op de Formule 1-kalender. De race ging toen niet door vanwege twijfels over de veiligheid van het circuit na de dood van Ronnie Peterson in 1978.

De Braziliaan Antonio Pizzonia heeft met een snelheid van 369,9 km/h vlak voor de eerste chicane op Monza het record van de hoogste snelheid ooit gereden door een Formule 1-auto tijdens een race. Tijdens een test in 2005 reed Juan Pablo Montoya zelfs 372,2 km/h.

De laatste tien jaar is maar eenmaal (Rubens Barrichello in 2004) de winnaar niet gestart vanaf de eerste startrij.

Ferrari heeft de Grand Prix van Italië zeventien keer gewonnen. Dat zijn de meeste overwinnigen van een constructeur op een bepaald circuit. McLaren staat met vijftien overwinningen in Monaco tweede.

Sebastian Vettel won vorig jaar op Monza zijn eerste Grand Prix. Hij pakte daarmee het record van jongste winnaar ooit (21 jaar en 73 dagen).

De laatste zes races zijn gewonnen door zes verschillende coureurs (Button, Vettel, Webber, Hamilton, Barrichello en Raikkonen). De laatste keer dat dit gebeurde was in 1982. Toen wonnen er negen verschillende coureurs op rij.

Bron: RTL

Lees ook:Grand Prix in Rome bedreigt Monza niet
Lees ook:Hamilton rijdt beste oefentijden op GP Italië
Lees ook:Een bijzondere dag voor Alonso
Lees ook:Lorenzo op pole in Italië
Lees ook:Nieuwste Ferrari enthousiast ontvangen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.