Verkoop juwelen moet Italië van schuld afhelpen

De Villa Giulia in Rome werd tussen 1551-1553 gebouwd voor paus Julius IIDe regering Berlusconi heeft een idee om de staatsschuld van Italië af te lossen. Het wil de lokale besturen laten beslissen of er historische Italiaanse eigendommen mogen worden verkocht.

De Italiaanse landelijke overheid is van plan om op grote schaal staatseigendommen over te hevelen naar de regionale en gemeentelijke overheden. Die mogen de eigendommen vervolgens verkopen of exploiteren. Het gaat om land en onroerende goederen, waaronder ook bijzondere villa’s, kastelen en forten. Alles bij elkaar hebben de bijna 19.000 staatseigendommen een waarde van zo’n 3,2 miljard euro.

Eilandje

De op stapel staande operatie is bedoeld om een gedeelte van de schulden van zowel Rome als de lokale overheden af te lossen. Bovendien past het in het beleid van de regering van Silvio Berlusconi om de lokale bestuurders meer zeggenschap te geven – in het kader van de door coalitiepartij Lega Nord zo gewilde federalisering.

Het is de bedoeling dat de overheveling van de staatseigendommen begin volgend jaar is voltooid. De lijst van eigendommen is nog provisorisch, maar moet tegen eind juli vaste vorm hebben gekregen.

Er staan voormalige kazernes en gevangenissen op, net als in onbruik geraakte vliegveldjes en mijnen, een Romeinse bioscoop, een eilandje en stukken landbouwgrond. Daar maakt niemand zich druk over.

Vuurtorens

Waar sommige Italianen wél woedend over zijn is dat de staat afstand lijkt te gaan doen van architectonische of historische juwelen als het voormalige fort Sint Erasmus in Venetië (waarde bijna 7 miljoen euro), het Etruskische museum in Villa Giulia in Rome (waarde 4,5 miljoen euro), de landingsplaats voor watervliegtuigen bij Ostia, waar de kunstenaar Pier Paolo Pasolini werd vermoord (waarde bijna 7 miljoen euro) en de karakteristieke vuurtorens van Ponza en Otranto.

Een medewerkster van het Etruskische museum van Villa Giulia, die niet met haar naam in de krant wil, is enorm giftig. ‘Zijn ze nu helemaal gek geworden om ons culturele erfgoed van de hand te doen!’, brult ze over de telefoon. ‘Een land dat zichzelf serieus neemt, hoort zijn erfgoed niet te verkopen. Ziet u hoe Italië zichzelf te kakken zet?’

Angelo Bonelli van de Groene Partij denkt dat de overheveling uitdraait op veel winst voor gewiekste projectontwikkelaars, die ‘goud gaan verdienen over de ruggen van alle burgers’. Hij vreest dat Italië gevuld wordt met nog meer beton, ten koste van de natuur.

Maar de gouverneur van de regio Veneto, Lega Nord-kopstuk Luca Zaia, is enthousiast. Hij vindt het de hoogste tijd dat zijn regio het beheer krijgt over, onder andere, een aantal bergen van de Dolomieten – die overigens niet mogen worden verkocht. ‘We gaan in de juiste richting’, aldus Zaia.(DS)

Lees ook:Cultureel erfgoed Pompeii staat op instorten
Lees ook:Politie vindt kunstcollectie van ex-baas Parmalat
Lees ook:Maffia profiteert van crisis Italië
Lees ook:Leden Casalesi-clan opgepakt in Italië
Lees ook:Twee miljard euro witgewassen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.