Moderne slavernij in Zuid-Italië aangepakt

Begin januari kwamen in het Zuid-Italiaanse Rosarno een paar honderd buitenlandse landarbeiders, meest Afrikanen, in opstand tegen de mensonterende omstandigheden waaronder ze op het land moesten werken.

Ze werden bijna als slaven behandeld en woonden in oude, leegstaande fabrieken zonder fatsoenlijke voorzieningen. Voor 10 tot 14 uur werken per dag kregen ze 22 euro (of 1 euro per kistje mandarijnen en 50 cent voor een kistje sinaasappels). Daarbij moesten ze ook reisgeld afdragen aan hun koppelbazen. Toen er door onbekenden uit het dorp op hen werd geschoten was de maat vol. Gewapend met stokken en ijzeren staven trokken ze het stadje binnen en richtten er vernielingen aan.

Na die gebeurtenissen werd er door justitie een onderzoek ingesteld naar de levensomstandigheden van de migranten. Maandag werden er door de politie van Reggio Calabria 31 mensen gearresteerd op verdenking van uitbuiting van illegale arbeiders, op de velden rond Gioia Tauro en Rosarno. De gearresteerde koppelbazen zijn voornamelijk buitenlanders.

Verder is er gesjoemeld met de sociale verzekeringen. Daarom heeft justitie beslag laten leggen op 20 bedrijven en 200 landerijen met een geschatte waarde van 10 miljoen euro. Dat de ‘ndrangheta, de Calabrische maffia, ermee te maken heeft lijkt voor de hand te liggen. En het is wel erg optimistisch te denken dat met de arrestaties de uitbuiting in Rosarno de wereld uit is…

Bron: Italie.nl

Lees ook:Roemenen in Italië steeds meer gehaat
Lees ook:Gerechtelijk onderzoek naar betrokkenheid maffia rasrellen Calabrië
Lees ook:Italiaanse politie vindt drugs tussen pasta
Lees ook:Immigranten in Italië belaagd
Lees ook:Tientallen maffialeden in Italië opgepakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.