Complete verkiezingschaos in Italië

Protest-ItaliaDe regionale verkiezingen in Italië lopen uit op een chaos. De partij van premier Silvio Berlusconi is uitgesloten in de regio’s Lazio en Rome.

Volgens Silvio Berlusconi is zijn partij bij de komende regionale verkiezingen met opzet buitengesloten in Lazio. De Italiaanse premier hield gisteren een persconferentie om te melden dat zijn partijfunctionarissen, die de documentatie voor de deelname van het Volk van de Vrijheid (PdL) in Lazio moesten afleveren, expres zijn verhinderd om dat te doen. „Ze waren op tijd in het gerechtshof, ze stonden in de rij. Magistraten hebben de wet overtreden door hen niet toe te staan om de PdL-lijst in te leveren.”

Op 28 en 29 maart wordt in dertien regio’s gestemd. In Lombardije mocht de PdL-kandidaat die gouverneur wil worden, Roberto Formigoni, aanvankelijk niet meedoen. De handtekeningenlijst bleek niet in orde. Formigoni stapte naar de rechter en die liet hem alsnog toe. In Rome en omgeving mag de centrum-rechtse partij niet meedoen.

De toestanden in Lazio zijn op 27 februari ontstaan. Twee partijfunctionarissen moesten de PdL op die zaterdag uiterlijk om 12.00 inschrijven. De heren zijn het tribunaal rond 11.40 binnengegaan, maar hebben de vereiste documentatie niet op tijd bij de magistraten ingeleverd. Sommige media meldden dat één van de twee op zijn dooie gemak eerst even een broodje is gaan eten; andere media houden het op felle discussies binnen de PdL, waardoor op het allerlaatste moment kandidaten op de lijst moesten worden veranderd.

Volgens de premier zijn dat allemaal leugens: “Dit verwarrende spektakel is niet de schuld van de PdL. De linkse partijen willen simpelweg alleen deelnemen aan de verkiezingen, net zoals dat in de Sovjet-Unie gebeurde.” Hoe het ook zij: zo’n vier miljoen kiezers in Lazio zullen vooralsnog niet op de Popolo della Libertà kunnen stemmen.

De regeringspartij heeft zich in allerlei bochten gewrongen om de toestand recht te zetten. Uitstel van de verkiezingen is overwogen, en verworpen. De PdL is naar meerdere rechtbanken gestapt. Zonder resultaat. De regering is zelfs met een decreet gekomen, dat bepaalt dat een inschrijving van een partij moet worden geaccepteerd als de partijfunctionarissen fysiek in het tribunaal aanwezig zijn. Maar ook dat decreet heeft – tegen alle verwachtingen in – nog niets uitgehaald.

Bron: Trouw

Lees ook:Partij Berlusconi ontbreekt op kieslijst Rome
Lees ook:Berlusconi wint regionale verkiezingen Italië
Lees ook:Franceschini nieuwe oppositieleider Italië
Lees ook:Mogelijke steun van NAVO voor staatsgreep in 1976
Lees ook:Berlusconi staat voor in de peilingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.