Italiaanse senaat akkoord met ‘pro-Berlusconiwet’

self made lawsHet Italiaanse parlement heeft vandaag een wetsontwerp aangenomen die de duur van rechtszaken drastisch inperkt.

Volgens critici is de maatregel bedoeld om lopende processen tegen premier Silvio Berlusconi te frustreren. De Senaat, waar Berlusconi een grote meerderheid heeft, nam het wetsontwerp aan met 163 stemmen voor en 130 tegen. Het gaat om een van de meest radicale hervormingen van het trage rechtsysteem van Italië sinds de Tweede Wereldoorlog.

Het wetsontwerp stelt een limiet aan het aantal jaren dat een proces mag duren: tussen 6,5 en 10 jaar, dat hangt af van de ernst van het misdrijf. De regeling heeft terugwerkende kracht, waardoor de vier processen die tegen Berlusconi lopen – twee wegens corruptie en twee wegens belastingontduiking – worden beëindigd. Het wetsontwerp zal nu naar het lagerhuis worden gestuurd. Het is nog niet zeker dat het daar wordt aangenomen. (NRC)

Lees ook:Proces tegen Berlusconi om belastingontduiking
Lees ook:Vonnis Italiaans hof tegen omgekochte advocaat
Lees ook:Danilo di Luca voor twee jaar geschorst
Lees ook:Berlusconi reageert woedend op uitspraak Hof
Lees ook:Eis 11 jaar cel tegen ‘maffiasenator’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.