Proces tegen Berlusconi om belastingontduiking

berlusconiHet tweede proces tegen Silvio Berlusconi binnen de vier dagen is vandaag hervat.

Bij dit proces gaat het om belastingontduiking bij de verkoop van filmrechten, waarbij de mediamagnaat en zijn Mediaset-concern 470 miljoen euro overzee zouden hebben verdiend. Net zoals op het eerste proces, verscheen Berlusconi zelf niet op de rechtzitting.

Vrijdag was al een eerste proces wegens corruptie tegen Berlusconi hervat, eveneens in afwezigheid van de regeringsleider. In die aanklacht wordt hij ervan beschuldigd in de jaren ’90 ongeveer 600.000 dollar aan zijn vroegere advocaat David Mills betaald te hebben voor het afleggen van valse verklaringen tijdens twee processen.

Beide processen werden eind 2009 heropend nadat het grondwettelijk hof in oktober een voor Berlusconi op maat gemaakte immuniteitswet weer had opgeheven. Aangezien het rechtsgeding over het Mills-proces dit jaar al verjaart, is er weinig kans dat Berlusconi in dit proces veroordeeld wordt. In het Mediaset-proces is er meer kans op een veroordeling omdat de termijn pas in 2012/2013 ten einde loopt.

Het laatste woord lijkt echter nog niet te zijn gesproken. Zo behandelt de regering-Berlusconi een wetshervorming, waarin een verkorting van de duur van het proces gerechtelijk vastgelegd zal worden. In Italië is er bij negen miljoen nog te behandelen processen en een gemiddelde procesduur bij burgerlijke rechtsgedingen van bijna zeven jaar een dringende behoefte tot hervormingen. Tegenstanders beschuldigen Berlusconi ervan dat hij de hervorming enkel maar snel wil doordrukken om zijn eigen vel te redden.

Bron: De Standaard

Lees ook:Italiaanse senaat akkoord met ‘pro-Berlusconiwet’
Lees ook:Berlusconi was maffioso
Lees ook:Proces van de eeuw duurt wellicht een eeuw
Lees ook:Eis 11 jaar cel tegen ‘maffiasenator’
Lees ook:Vonnis Italiaans hof tegen omgekochte advocaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.