Paus Benedictus XVI roept Turkije op rechten kerk te erkennen

pope-turkey

Paus Benedictus XVI heeft Turkije om civielrechtelijke erkenning van de Katholieke Kerk in het land gevraagd. Dat deed hij deze week bij het aanbieden van de geloofsbrieven door de nieuwe Turkse ambassadeur bij de Heilige Stoel.

De paus verklaarde dat “volledige godsdienstvrijheid” weliswaar in de Turkse grondwet staat, maar dat van civielrechtelijke erkenning van de kerk nog geen sprake is. Tegelijk sprak hij de hoop uit op verdieping van de “hartelijke betrekkingen” en de groeiende samenwerking.

Formele erkenning

Volgens de paus zijn christenen als oude ingezeten gemeenschap in Turkije trots op hun rol in de seculiere republiek. Katholieken waarderen de grondwettelijk erkende vrijheid van godsdienst. Een formele erkenning zou de kerk echter helpen “zich over volledige godsdienstvrijheid te verheugen en een nog grotere bijdrage aan de maatschappij te leveren”, aldus Benedictus.

Paulus

Terugblikkend op het Paulus-jaar 2009 bedankte de paus Turkije voor het zetten van stappen om pelgrimsbezoek en godsdienstuitoefening op historische plaatsen van de apostel makkelijker te maken. Zonder het conflict om de Pauluskerk in Tarsus, de genocide op de Armeniërs of de huidige onrust in Koerdistan te noemen, bood hij zijn bemiddeling aan bij binnenlandse conflicten. Territoriale en etnische rivaliteiten kunnen volgens Benedictus alleen worden opgelost door erkenning van de “legitieme aanspraken” van alle partijen en door “ongerechtigheden van het verleden” te erkennen en, waar mogelijk, weer goed te maken.

50 jaar betrekkingen

Ambassadeur Kenan Gürsoy, tot vorig jaar hoogleraar filosofie aan de Galatasaray-universiteit in Istanboel, herinnerde aan de 50 jaar bestaande “excellente” diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en de Heilige Stoel. Ze zouden op cultureel en wetenschappelijk gebied kunnen samenwerken. De aan de Sorbonne afgestudeerde Gürsoy werkte voorheen onder meer op het gebied van de interreligieuze en interculturele dialoog.

Europese Unie

Turkije verwacht Vaticaanse ondersteuning bij zijn streven het lidmaatschap van de Europese Unie binnen te slepen. “Wij geloven dat de Heilige Stoel de belangrijke rol waardeert die Turkije voor de toekomst van het continent kan spelen”, aldus de ambassadeur.

Bron: RKK

Lees ook:Paus ontsteekt kerstboom in Rome
Lees ook:Paus ontvangt premier
Lees ook:Paus stiekem naar favoriet restaurant tijdens Italië-Paraguay
Lees ook:Vaticaan probeert schade van omstreden bekering te beperken
Lees ook:Paus vindt condooms geen oplossing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.