Hoe gaat het met meneer Berlusconi?

domDe aanval op premier Berlusconi afgelopen zondag heeft heel wat teweeg gebracht. Van verbijstering tot vreugde tot de run op replica’s van Milaan’s Dom.

Premier Silvio Berlusconi raakte gewond toen hij zondag een beeldje van in zijn gezicht gegooid kreeg. Hij hield er een gebroken neus, twee gebroken tanden en een bebloede lip aan over. Berlusconi mag het San Raffaele ziekenhuis in Milaan woensdag verlaten. Hij moet het van de doktoren wel rustig aan doen de komende twee weken. De dader was Massimo Tartaglia (42).

Dader betuigt spijt

De dader, Tartaglia, heeft Berlusconi in een brief excuses aangeboden. Hij heeft naar eigen zeggen alleen gehandeld en stelde spijt te hebben van zijn ”oppervlakkige, laffe en ondoordachte daad”. Hij schreef ook dat hij geen politieke motieven heeft gehad en dat hij bij geen enkele politieke partij hoort.

De actie van Tartaglia gebeurde echter niet spontaan. Hij zou al in de morgen naar het plein zijn gegaan waar het incident zich in de avond voordeed. De dader had ook pepperspray en een kruisbeeld bij zich ten tijde van de aanval op Berlusconi. De man had de miniatuur replica van de Gotische kathedraal eerder op de dag aangeschaft in een souvenirwinkel.

Vreugde over aanval

Maroni kondigde ook stappen aan tegen websites die enthousiast zijn over het incident. ”Na de uiterst serieuze aanslag van zondag heeft een aantal sites de aanvaller van de regeringsleider geprezen”, aldus de bewindsman.

De aanval op Berlusconi heeft ook al geleid tot een videospel over het incident. Daarin kan je beeldjes van verschillende Italiaanse monumenten naar het hoofd van de eerste minister gooien . De afbeelding van Berlusconi begint te bloeden wanneer je hem raakt. Het spel is al offline gehaald.

Populaire Dom beeldjes

De verkopen van een Dom als souvenir zijn sinds de aanval omhoog geschoten. Het lijkt een populair kerstcadeau, ook bij toeristen uit het buitenland. Replica’s van de kerk zijn er in allerlei soorten. Van een plastic versie voor vijf euro tot een marmeren versie van toen euro. Berlusconi kreeg echter een metalen Dom in zijn gezicht.

Over Dom met een hoofdletter gesproken, dat is ook de mening van Hanneke Groenteman. Zij gunt Berlusconi een gebroken neus, twee gebroken tanden en een gescheurde lip. “Als ik het iemand gun dat hij flink gehavend wordt, te beginnen in zijn groteske uiterlijk, is het wel Berlusconi”, sprak Groenteman wijs. “Eén van de kenmerken van een eigentijdse dictator is zijn mediabewustzijn”.

Macht door media?

Het gros van de Italianen lijkt echter gewoon op Berlusconi. Ze lopen echt niet allemaal als een kip zonder kop achter hem aan omdat hij de media in handen heeft. Berlusconi is zoals de Italianen al waren. Dan zou je elke Italiaan wel in zijn of haar groteske uiterlijk kunnen havenen. Alsof het überhaupt iets helpt om hem te verwonden.

Lees ook:Aanslag bezorgde Berlusconi blijvende schade
Lees ook:Steun Berlusconi toegenomen
Lees ook:Berlusconi met de dood bedreigd
Lees ook:Berlusconi geslagen tijdens bijeenkomst
Lees ook:Berlusconi naar Zwitserse kliniek voor cosmetische ingrepen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.