Berlusconi reageert woedend op uitspraak Hof

berlusconiPremier Silvio Berlusconi van Italië heeft woensdag woedend gereageerd op een uitspraak van het Constitutioneel Hof in Rome.

Het Hof had eerder op de dag een vorig jaar aangenomen wet ongrondwettelijk verklaard, waardoor de regeringsleider tijdens zijn ambtstermijn immuniteit van strafvervolging geniet. De wet was een van de eerste maatregelen van de nieuwe meerderheid na de centrumrechtse overwinning vorig jaar. De politicus Berlusconi, tevens een rijke zakenman, heeft tal van rechtszaken en justitiële onderzoeken aan zijn broek. Volgens de hoogste Italiaanse rechters is de wet in strijd met het gelijkheidsbeginsel.

Ook zou zo’n vergaande wet volgens het hof niet zonder grondwetswijziging kunnen worden aangenomen. Italiaanse officieren van justitie, die Berlusconi willen vervolgen voor onder meer corruptie, hadden de zaak aangespannen. Zij kunnen nu weer aan de slag met Berlusconi. In februari werd Berlusconi’s voormalige advocaat David Mills veroordeeld tot 4,5 jaar gevangenis. Hij had 440.000 euro aangenomen van Berlusconi in ruil voor een valse getuigenis ten gunste van zijn cliënt. Berlusconi kan voor die omkoping nu alsnog worden vervolgd.

Daarnaast kan een proces worden heropend rond onregelmatigheden bij de handel in televisierechten door Mediaset, het mediabedrijf van Berlusconi. De zakenman Berlusconi is de eigenaar van de grootste commerciële tv-stations van het land. Ook kan het Openbaar Ministerie nu het onderzoek hervatten naar omkoping van een aantal senatoren door Berlusconi tijdens de vorige zittingsperiode van het parlement. Berlusconi’s centrumlinkse voorganger en rivaal Romano Prodi had toen maar een flinterdunne meerderheid in de Senaat.

Berlusconi (73) had woensdagavond spoedoverleg met naaste adviseurs in Palazzo Grazioli, zijn privéwoning in hartje Rome. Na afloop noemde hij het Constitutioneel Hof een politiek orgaan met linkse rechters. Ook haalde hij uit naar de alom gerespecteerde president Giorgio Napolitano (84). Hij zei over het staatshoofd: ,,Jullie weten aan welke kant hij staat.”

Daarop verspreidde het Quirinaalspaleis, de zetel van de president van de Italiaanse Republiek, een communiqué met de zin: ,,Het staatshoofd staat met absolute onpartijdigheid aan de kant van de Grondwet.” Berlusconi reageerde daarop later respectloos: ,,Het interesseert mij niet wat Napolitano zegt. Ik voel mij in de maling genomen.”

Bron: DePers.nl

Lees ook:‘Red Berlusconi’-wet tegen ‘kankergezwel’
Lees ook:Opnieuw rel rond persvrijheid in Italië
Lees ook:Italiaanse senaat akkoord met ‘pro-Berlusconiwet’
Lees ook:Berlusconi roept op tot samenwerking
Lees ook:Is Utrecht bang voor Silvio Berlusconi?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.