Italië schendt rechten met ‘terugstuurbeleid’

hrw-logoHet Italiaanse beleid om onderschepte migranten op zee zonder enige toelatingsprocedure terug te sturen naar Libië, is in strijd met de mensenrechten.

“Italië schendt het internationale juridische principe van nonrefoulement wanneer het in internationale wateren boten onderschept en zonder welke procedure dan ook terugstuurt naar Libië”, schrijft Human Rights Watch (HRW). ‘Nonrefoulement’ verwijst naar de internationale afspraak dat staten geen mensen mogen terugsturen naar landen waar zij gevaar lopen.

Italië ontving vorig jaar 37.000 illegale migranten over zee, een record. Sinds de samenwerking met Libië van start is gegaan, is de migratie meer dan gehalveerd. Libië, dat geen vluchtelingen erkent, heeft een slechte mensenrechtenreputatie. HRW zegt dat teruggestuurde migranten in Libië slachtoffer zijn van geweld en opgesloten worden in overbevolkte detentiecentra.

Rome reageerde gisteren niet op het rapport, maar noemde de in mei gestarte aanpak van bootmigranten eerder al acceptabel. Eurocommissaris voor Justitie Barrot zei gisteren dat Libië geen „adequate bescherming” biedt aan migranten. HRW vindt dat Italië veroordeeld moet worden. Premier Berlusconi dreigde eerder deze maand besluitvorming in de EU te blokkeren als Brussel Italië kritiseert.

Bron: NRC

Lees ook:Europese kritiek op Italië over migranten
Lees ook:Italië behandelt asielzoekers slecht
Lees ook:Berlusconi verwelkomt leider Libië
Lees ook:Libië neemt wraak voor ministerspost Calderoli
Lees ook:Een op drie vrouwen Italië slachtoffer geweld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.