Moordenaars Italiaanse politicus Fortugno veroordeeld

Afgelopen maandag zijn in Zuid-Italië zeven personen schuldig bevonden aan de moord op politicus Francesco Fortugno. Hieronder bevonden zich ook leden van het misdaadsyndicaat ‘ndrangheta.

In 2005 zagen toeschouwers hoe Fortugno werd doorzeefd met vijf kogels in een stembureau in Locri, een plaatsje in Calabrië. Alsof hij zojuist had gestemd, slenterde de gemaskerde aanvaller daarna op zijn dooie gemak naar buiten. Daar stapte hij in de auto die hem opwachtte.

Francesco Fortugno

Francesco Fortugno

Dood ons allemaal

De Italiaanse politicus Francesco Fortugno was een centrum-linkse parlementariër van de partij La Margherita met Democrazia è Libertà, democratie is vrijheid, als uitgangspunt. Fortugna was populair onder jonge Calabriërs wegens zijn strijd tegen de ‘ndrangheta.

De dag na de moord gingen studenten spontaan de straat op met spandoeken om te protesteren tegen de omertà, stilte, de code die de maffia beschermt. Een van de spandoeken droeg de uitspraak:
E adesso Ammazzateci tutti, En dood ons nu allemaal. De moord werd de geboorte van de Ammazzateci tutti
beweging tegen de ndrangheta.
De begrafenis op 19 oktober 2005
werd bijgewoond door 8000 mensen.

Zo vader zo zoon

Onder de zeven veroordeelden bevonden zich vier ‘ndrangheta-leden. Alessandro Marcianò en zijn zoon Giuseppe werden schuldig verklaard aan het opdracht geven voor de moord. Salvatore Ritorto werd aangewezen als de schutter en de vierde man, Domenico Audino, werd medeplichtig bevonden. De vier kregen levenslang. Voor de andere drie volgden gevangenisstraffen tot twaalf jaar. De moord op Fortugno maakte deel uit van een intimidatiecampagne tegen lokale bestuurders.

Salvatore Ritorto

Salvatore Ritorto

‘Ndrangheta

De ‘ndrangheta is een misdaadorganisatie in Calabrië die lijkt op de Siciliaanse maffia. De organisatie ontwikkelde zich uit criminele organisaties die opereerden in de provincie Reggio Calabria. De naam ‘ndrangheta stamt waarschijnlijk uit het Grieks en betekent ‘het genootschap van moedige mannen’.

Bron: Repubblica.it, En.wikipedia.org, Demorgen.be, 2 februari 2009

Lees ook:Grote demonstratie tegen Napolitaanse maffia
Lees ook:De meest onderschatte maffia van Italië
Lees ook:Bisschop hekelt Ndrangheta-bandieten
Lees ook:Grote anti-maffia actie in Italië
Lees ook:Lid Calabrische maffia Pietro Criaco opgepakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.