Berlusconi wint ruim dankzij Lega Nord

www.corriere.it)De exit-polls van maandag 15.00 uur zaten er naast. O ja, zeker, Silvio Berlusconi won de Italiaanse verkiezingen. Maar zijn voorsprong op naaste concurrent Walter Veltroni bleek veel ruimer dan 2%. Berlusconi behaalde in de Kamer 46,81 % van de stemmen, bijna 9% meer dan Veltroni (38,01 %). Dit grote verschil ligt overigens niet zozeer aan de eigen partij van Berlusconi, maar aan zijn coalitiepartner Lega Nord. Deze partij haalde maar liefst 9% binnen voor Berlusconi. Daar steken de coalitiepartners van Veltroni schril bij af. De Communistische Partij werd zelfs weggevaagd.

In de Senaat doet Berlusconi het zelfs nog beter. Daar haalde hij 47,32%, terwijl Veltroni bijna 10% minder haalde: 37,54%. Gisterenavond feliciteerde de centrumlinkse lijsttrekker zijn centrumrechte opponent al snel, "zoals dat hoort in een moderne democratie". Twee jaar geleden weigerde Berlusconi de winnaar van toen, Romano Prodi, te feliciteren. Veltroni voegde aan zijn felicitatie toe dat hij bereid is om met de nieuwe regering samen te werken om directe de institutionele hervormingen door te voeren die het land nodig heeft.

Volgens Berlusconi gaat Italië moeilijke maanden en jaren tegemoet. Hij gaat voortvarend aan de slag, zo beloofde hij. De eerste problemen die hij met zijn regering gaat oppakken zijn de hoge belastingen, het afvalprobleem in Napels, de koopkracht van families en de overname van het noodlijdende Alitalia. Berlusconi heeft in de verkiezingscampagne meerdere malen laten weten niet voor de overname door Air France/KLM te zijn.

Maar zijn woorden waren nog zwak vergeleken met Lega Nord's leider Umberto Bossi. Hij was een fel tegenstander van deze overname. Vooral omdat dit ten koste zou gaan van de vluchthaven van Milaan, Malpensa. Nu zijn partij zo groot is, is Bossi's stem nog belangrijker geworden. Daar zullen de Zuid-Italianen overigens niet blij mee zijn. Bossi wil het liefste dat het noordelijke deel van Italië zich afscheidt. Want hij vindt het maar niets dat de winsten uit Milaan en omgeving naar het 'achterlijke' zuiden gaan.

Lees ook:Vier ministers voor Lega Nord
Lees ook:Ruzie over het stembiljet
Lees ook:Berlusconi staat voor in de peilingen
Lees ook:Lega Nord nu definitief in de regering
Lees ook:Historisch gesprek Berlusconi met oppositie

0 reacties op “Berlusconi wint ruim dankzij Lega Nord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.