Staatssecretaris en militaire zones tegen afvalprobleem

www.italie.nl)Silvio Berlusconi houdt woord. Tenminste, dat zegt hij. Maar de belofte om juist in Napels het afvalprobleem te besperken, heeft hij in ieder geval niet gebroken. Samen met zijn ministers heeft hij tijdens zijn eerste ministerraad plannen gemaakt om nu eindelijk Napels afvalvrij te maken. De belangrijkste maatregelen zijn het aanstellen van een staatssecretaris, het beveiligen van stortplaatsen als militaire zones net het openen van vijf nieuwe stortplaatsen.

www.lastampa.it/)De staatssecretaris ‘ van afval’  wordt Guido Bertolaso, nu nog het hoofd van de Italiaanse civiele bescherming. Hij heeft van Berlusconi de opdracht gekregen het afvalprobleem in en rond Napels aan te pakken. Want in de Zuid-Italiaanse stad woedt al een half jaar een afvalcrisis. De  afval wordt niet meer opgehaald, de stortplaatsen zitten vol, de stad stinkt, en de woede van de Napolitanen is groot.

Omdat het afvalbeheer in handen lijkt te zijn van de Camorra, de Napolitaanse maffia, is het ook moeilijk om iets te veranderen. Maar Berlusconi en in zijn kielzog Bertolaso gaan hun best doen. Ze willen er in ieder geval voor zorgen dat de macht bij de afvalstortplaatsen weer bij de overheid ligt. Daarom worden de plaatsen en fabrieken die moeten zorgen voor het beheer van afval beschouwd als militaire zones. Het leger bewaakt de stortplaatsen en zullen zo ‘ absolute bescherming’  garanderen. Ook de vijf nieuwe stortplaatsen zullen beschouwd worden als militaire zones. 

Of al deze plannen genoeg zijn, moet nog blijken. Berlusconi is vol vertrouwen: “ Ze hebben een tijdbom achtergelaten, maar ik reken erop dat wij die kunnen bestrijden.” In Napels geloven maar weinig mensen dat het afvalprobleem nu echt wordt opgelost. Er is al zo lang niets gebeurd. En bovendien laat de Camorra zich niet zomaar wegjagen. Ze verdienen al gauw een half miljard euro per jaar aan het dumpen van illegaal afval.

Lees ook:Centrum Napels schoon, maar enorm afvalprobleem blijft
Lees ook:Staatssecretaris Italië heeft banden met maffia
Lees ook:Berlusconi belooft einde afvalcrisis Napels
Lees ook:Een geval van kanker per Napolitaanse familie (video)
Lees ook:Europa daagt Italië voor het Hof vanwege afvalcrisis

0 reacties op “Staatssecretaris en militaire zones tegen afvalprobleem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.