Schrijver: ‘Gomorra heeft mijn leven verwoest’

SavianoVoor Roberto Saviano over de maffia begon te schrijven, waren er al journalisten die hierdoor ondergedoken zaten. Misschien had hij zich dit eerder moeten realiseren.

Roberto Saviano werd misschien wel beroemd met zijn boek Gomorra en de verfilming ervan, maar de prijs is hoog. Hij liet van binnenuit de keiharde cultuur zien van de Napolitaanse maffia. Hier waren de Camorraleden niet blij mee en Saviano moest de rest van zijn leven onderduiken. “Gomorra heeft mijn leven verwoest”.

NOS-correspondent Andrea Vreede sprak op een veilige locatie met Saviano. Hij leeft al drie jaar onder permanente politiebewaking. Saviano infiltreerde in de maffia om zijn boek te kunnen schrijven. Het geeft een ontluisterend beeld van de macht van de Camorra, binnen en buiten Italië.

“De Camorra vergeet nooit,” zegt Vreede in het interview tegen Saviano. “Dat weet ik heel goed. Ze komen als de schijnwerpers zijn gedoofd. Dat hebben ze altijd gedaan”, reageert de schrijver. “Voordat de kogels komen, word je altijd eerst belasterd. Altijd”, zegt Saviano.

“In dit land kun je nooit ongestraft de waarheid vertellen. Dat is ondenkbaar.” Hij gaat er dan ook van uit dat er pogingen zullen worden ondernomen hem zwart te maken. “De maffia in Italië is net zo machtig als multinationals, zoals General Motors, BMW, Mercedes of Nike”, zegt Saviano. Volgens hem kan de politiek niet zonder het misdaadkartel.

Hij is niet onder de indruk van de vele arrestaties die nu plaatsvinden in Italië. “Het is een erg naïeve gedachte dat de staat met arrestaties de maffia kan verslaan.”

Bron: NOS (bekijk het interview op video)

Lees ook:Beklemmende film over camorra in Cannes
Lees ook:Giovanni Venosa lekker zichzelf in maffiafilm ‘Gomorra’
Lees ook:Ook vrouwelijke journaliste op dodenlijst camorra
Lees ook:Maffia ziet mogelijkheden na aardbeving
Lees ook:Definitief levenslang voor camorra-bazen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.