Berlusconi was maffioso

Cosa-Nostra

Silvio Berlusconi had begin jaren negentig connecties met de Siciliaanse maffia, la Cosa Nostra. Dat beweerde een ex-lid van de maffia vrijdag tijdens een proces in Turijn.

De getuige, Gaspare Spatuzza, zei dat een maffiabaas hem eerder vertelde dat er een verband was tussen Berlusconi en een reeks bomaanslagen die destijds door de georganiseerde misdaad werd gepleegd. Spatuzza is een voormalig maffialid dat is veroordeeld en nu tegen zijn voormalige bendeleden getuigt. Eén van de beklaagden is senator Marcello Dell’Utri, een bondgenoot van Berlusconi.

Dell’Utri is al veroordeeld wegens zijn banden met de georganiseerde misdaad, maar de zaak wordt in hoger beroep behandeld. Berlusconi, die geen partij is in deze strafzaak, heeft eerder beweringen van Spatuzza als onzin afgedaan. Volgens Spatuzza heeft Berlusconi, die in 1994 voor het eerst premier werd, ”het land praktisch in handen gegeven” van de maffia. Dell’Utri reageerde tijdens een zittingspauze voor journalisten verbijsterd op de getuigenis van Spatuzza.

”De maffia heeft er alle belang bij om het kabinet-Berlusconi te doen vallen omdat het de regering is die het meeste gedaan heeft tegen de Cosa Nostra”, aldus de senator. ”Spatuzza is geen spijtoptant tegen de maffia, maar hij is van de maffia.”

Corruptie

Gelijktijdig loopt een andere rechtszaak tegen de Italiaanse premier, waarin hij wordt verdacht van corruptie. De zitting waar hij vrijdag op zou moeten verschijnen, is echter uitgesteld tot 15 januari. De rechtbank in Milaan aanvaardde de argumenten van de premier waarom hij vrijdag niet op de zitting kon verschijnen. Berlusconi moet vrijdag in Rome de ministerraad voorzitten.

Berlusconi wordt ervan beschuldigd een advocaat, David Mills met 600.000 dollar te hebben omgekocht om valse verklaringen af te leggen voor een rechtbank ten gunste van Berlusconi. Mills kreeg wegens meineed eerder al 4,5 jaar gevangenisstraf.

Op 18 januari wordt een andere rechtszaak tegen de Italiaanse regeringsleider hervat. Daarin gaat het om vermeende belastingfraude bij een van Berlusconi’s mediabedrijven.

Bron: Nu.nl

Lees ook:Berlusconi wil Italië in 2013 maffiavrij hebben
Lees ook:Eis 11 jaar cel tegen ‘maffiasenator’
Lees ook:Godfather ontkent link naar relatie Berlusconi
Lees ook:Vonnis Italiaans hof tegen omgekochte advocaat
Lees ook:Berlusconi: ‘Mensen die over maffia schrijven draai ik de nek om’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.