Nederlandse advocaat verbonden met maffia

mafiaHet Italiaanse Openbaar Ministerie verdenkt de Amsterdamse advocaat Leon van Kleef al sinds 2001 van het helpen van de maffia en lidmaatschap van een criminele organisatie.

De raadsman is in maart 2004 enkele uren opgehouden op een vliegveld in Madrid. Van Kleef zegt dat hij alle verdenkingen heeft kunnen weerleggen. De Italianen vermoeden dat hij tegenover de maffia is opgetreden als vertegenwoordiger van een Colombiaans drugskartel. Hij zou namens de Colombianen een gesprek met een maffialid hebben gevoerd; ook op zijn kantoor in de Vondelstraat zouden ze hebben gepraat.

De kwestie komt aan de orde in een boek van de Italiaanse oud-parlementariër Francesco Forgione, de gewezen leider van een parlementair onderzoek naar de maffia. Hij beschrijft de woede van de Italiaanse autoriteiten toen de Nederlandse justitie haar medewerking weigerde aan het onderzoek tegen Van Kleef.  Justitie bevestigt het rechtshulpverzoek te hebben afgewezen. ”Wij waren van mening dat de Italianen onvoldoende verdenkingen tegen de heer Van Kleef hadden om aan hun verzoek te kunnen voldoen.” Van Kleef vermoedt dat ‘twee types’ met zijn visitekaartje aan de haal zijn gegaan.

”Ze hebben mijn gegevens aan elkaar doorgegeven. Zo kwam de zaak op gang. Dit had elke advocaat kunnen gebeuren.” Van Kleef zegt de Italiaanse verdachten niet te kennen. ”Ik zou met één van hen een afgeluisterd gesprek hebben gevoerd. Inmiddels hebben Nederlandse deskundigen vastgesteld dat de spreker geen Nederlander is. De tweede aanwijzing, dat een bespreking is gevoerd op mijn kantoor, kan evenmin kloppen. Ik was die dag in Groningen en mijn kantoorgenoten weten van niets. Maar hoewel we de verdenkingen hebben weerlegd, loopt de zaak nog. Kennelijk zit ik in een trein die niet meer stopt. En als ik pech heb, moet ik mee tot het eindstation.” (Het Parool)

Lees ook:Nederlandse justitie te laks tegen Italiaanse maffia
Lees ook:Italiaanse staat had banden met maffia
Lees ook:Gestolen Van Goghs in handen Italiaanse maffia
Lees ook:Vonnis Italiaans hof tegen omgekochte advocaat
Lees ook:Vader Eluana aangeklaagd voor moord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.