Kom de zomer door met Italiaanse Spritz Aperol

aperol-spritzSpritz is een lekker fris drankje en heel eenvoudig te maken. De klassieke Aperol zorgt voor een wat zoete en peperachtige smaak.

Er is geen eenduidige samenstelling voor Spritz. Er bestaan talloze variaties per plaats of op smaak van de lokale barman. De ingrediënten zijn over het algemeen droge wittte wijn (prosecco of spumante) en bronwater.

De hoeveelheden lopen nogal uiteen, maar de meeste recepten houden het op een verhouding van 40% wijn, 30% water en 30% aperitief. De laatste 30% kan worden ingevuld naar de smaak van de maker, een aantal alternatieven lenen zich er goed voor.

De naam van deze Spritz komt van het populaire aperatief Aperol dat een fel oranje kleur heeft. Het alcohol gehalte van de drank is dus variabel, maar mag niet meer dan 15% bedragen. Dit is een klassiek en favoriet recept voor Spritz zoals die bijvoorbeeld in Verona word gedronken:

40% Prosecco
30% bronwater
30% Aperol
schijfje sinaasappel

Serveer met typische Italiaanse hapjes als olijven, chips, noten of tramezzini.

Geschiedenis

Aperol is een Italiaans aperitief dat oorspronkelijk geproduceerd werd door distilleerderij Barbieri, gevestigd in Padua. Aperol wordt nu geproduceerd door Campari. De ingrediënten zijn onder meer bittere sinaasappel, gentiaan, rabarber en kina.

Hoewel het een beetje lijkt op Campari heeft Aperol een alcoholpercentage van 11% – iets minder dan de helft van Campari. Campari is ook roder en donkerder van kleur.

Het werd voor het eerst gemaakt tijdens de Oostenrijkse bezetting van het noordoosten van Italië, in de tijd dat de Oostenrijkers de Veneto en Friuli-Venezia Giulia regio’s exploiteerden; ze beschouwden wijn als een drank die te zwaar was om zo te drinken en deden, in een poging om de smaak te verlichten, letterlijk water bij de wijn.

De lokale bevolking vond het maar niks, en om de ‘wijn’ in enige mate in eer te herstellen, voegden zij er wat typische Hapsburger ingredienten aan toe. Dit is, naar men zegt, hoe de Spritz werd uitgevonden en waarom een Italiaans drankje een Oostenrijkse naam kreeg. De letterlijke vertaling van het woord Spritz is eigenlijk injectie of toevoeging.

Bron: Dolcevia.com

Lees ook:Aperol spritz
Lees ook:Risotto met saffraan en Parmigiano
Lees ook:Pastachocolade
Lees ook:Culinair woordenboek Italiaans
Lees ook:Italiaans tomatenhapje op toast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.