Nieuwe acties tegen Italiaanse pastamakers

BarillaDe Italiaanse financiële politie heeft invallen gedaan in kantoren van Barilla, de grootste pastamaker in Italië, bij concurrent De Cecco en bij enkele kleinere fabrikanten.

Doel van de zoektocht is bewijsmateriaal van een prijzenakkoord tussen ‘s lands belangrijkste producenten. Eerder dit jaar werden al voor 12,5 miljoen euro boetes opgelegd. De onderzoeken tegen de bedrijven gingen van start na een klacht die consumentenorganisaties indienden bij het parket in Rome. Verschillende pastaproducenten zouden hun prijzen de afgelopen twee jaar met wel 50% hebben verhoogd.

De Italiaansen mededingingsautoriteiten legde in februari van dit jaar 26 bedrijven, waaronder Barilla en ook de beroepsvereniging Unipi, boetes op voor een bedrag van in totaal 12,5 miljoen euro. De pastamakers werden ervan beschuldigd ‘de onderlinge concurrentie te verhinderen door samen een verhoging van de prijzen vast te leggen’. Op dit ogenblik loopt tegen één persoon een onderzoek, maar het is niet uitgesloten dat het zich uitbreidt tot meerdere verdachten.

De landbouworganisaties in Italië zijn al een hele tijd ontevreden over de prijzenpolitiek van de pastafabrikanten. Zij stellen vast dat er groot gat zitten tussen de prijzen die boeren ontvangen en de prijzen die de bedrijven aan consumenten in rekening brengen. De doorsnee Italiaan eet jaarlijks voor ongeveer 28 kilogram aan deegwaren.

Bron: FoodHolland Nieuws

Lees ook:Echtpaar smokkelde tientallen Filippijnen naar Italië
Lees ook:Gemanipuleerde stoplichten in Italië
Lees ook:Italiaanse politie vindt 500 ton bedorven vis
Lees ook:Italiaanse fiscus eist 110 miljoen van Belgische ontwerper
Lees ook:Italië: Escortdames in ruil voor bouwvergunningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.