17 miljoen kilo parmezaan in kluis Italiaanse bank

De kluizen van de Italiaanse bank Credito Emiliano liggen vol met kaas. Nee nee, ik ben niet in de war met een culinair recept.

Het welriekende ‘goud’ wordt zo overgewaardeerd door fijnproevers over de hele wereld, dat de Parmezaanse kaas als onderpand voor leningen mag dienen. Zo worden de kaasmakers in Noord-Italië door de zware crisis heen gesleept. De bank beschikt over twee gekoelde loodsen waar 440.000 kazen liggen met een waarde van 132 miljoen euro.

“Het zorgt ervoor dat we kunnen overleven”, zegt Giuseppe Montanari (65), een kaasproducent en -handelaar die de leningen gebruikt om melk te kopen. “Het is een geweldige manier om onze kosten te financieren tegen redelijke tarieven. En het risico voor de bank is klein, want die kan de kazen altijd verkopen als dat nodig mocht zijn.’

De kaas is zo kostbaar dat elk wielvormig exemplaar, met een waarde van ongeveer 300 euro, een eigen serienummer krijgt. Zo kan elke kaas opgespoord worden als hij gestolen wordt. Geen overbodige luxe. In februari groeven dieven een tunnel om in de loodsen te geraken. Ze wisten zo 570 kazen te veroveren. De politie pakte de dieven later op. “Gelukkig, voordat de kazen gemalen waren”, lacht William Bizzarri (58), beheerder van de kaaskluizen.

Credito Emiliano aanvaardt al sinds 1953 kaas als onderpand. De leningen die de bank aanbiedt, lopen over 24 maanden, even lang als het duurt om de kaas te laten rijpen. De interest ligt 75 tot 200 basispunten boven de interbankenrente. De leningen bedragen maximaal 80 procent van de waarde van het onderpand. “Al in de middeleeuwen werd Parmezaanse kaas gebruikt voor financiële transacties”, zegt Leo Bertozzi, het hoofd van de producentenvereniging Parmigiano-Reggiano.

“Dat heeft te maken met de waarde – elke wielvormige kaas bevat het equivalent van 550 liter melk – en met de lange duur van het rijpingsproces, zodat de productie moeilijk is zonder externe financiering.” De bank heeft overwogen om ook parmaham en olijfolie als onderpand te aanvaarden, maar heeft ervan afgezien omdat die producten vatbaarder zijn voor diefstal.

Bron: Nieuwsblad.be

Lees ook:Ham en wijn als onderpand
Lees ook:De beste kaaswinkel van Milaan
Lees ook:Opnieuw overheidssteun Italiaanse bank
Lees ook:Parmezaanse kaas mag alleen uit Italië komen
Lees ook:Bank Vaticaan verdacht van witwaspraktijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.