Valse ham in Italiaanse supermarkt

Nederlandse ham

Veel melk-, vlees- en groente producten belanden vanuit het buitenland in de schappen van Italiaanse supermarkten, waar ze worden aangeprezen als Italiaanse. Zo zijn twee van de drie rauwe hammen die in Italië worden verkocht afkomstig uit Nederland of Denemarken. Dit valt natuurlijk helemaal verkeerd in een land waar men zo trots is op de keuken.

Woedende boeren

Italiaanse boeren protesteren bij de Oostenrijkse grens, bij zeehavens en bij andere locaties tegen de import uit Noord-Europa. Als het aan hen ligt, wordt voor de consument duidelijk waar de producten vandaan komen. Zij kunnen dan zelf bepalen of ze de Italiaanse producten verkiezen boven die uit het buitenland.

Steun

De boeren worden in hun acties gesteund door de Italiaanse landbouwminister Luca Zaia. Hij presenteert een wetsvoorstel dat zuivelproducenten verplicht op het etiket te melden waar de ingrediënten vandaan komen. Daarnaast worden de boeren ook gesteund door Slowfood, een wereldwijd actieve Italiaanse organisatie die pleit voor een kwalitatief betere en traditionele manier van eten en produceren.

Nederland exporteerde in 2007 voor 2,7 miljard euro aan landbouwproducten naar Italië.

Bron: Financieele Dagblad, 23 juli 2009

Lees ook:Franse boeren houden Italiaanse vrachtwagens tegen
Lees ook:Culinair woordenboek Italiaans
Lees ook:Pino’s Italiaanse keuken in Amsterdam
Lees ook:Dolcevia webshop met Italiaanse producten open
Lees ook:Valkenburg verwelkomt straattekenfestival

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.