Napels: levendige stad met groots verleden

Castel Sant ElmoDuik in een van de mooiste steden van Italië. Napels, ooit een trots koninkrijk, heeft zijn pracht nooit verloren. Geniet van de mediterrane zon, de Napolitaanse liederen en eet hier de lekkerste pizza van de wereld. Napels bruist.

Handen op je zakken, tas in het hotel laten. Als je dat gedaan hebt, kun je genieten van Napels. Het is zonder twijfel een van de mooiste steden van Italië. Terwijl het massatoerisme altijd kiest tussen de Italiaanse steden Venetië, Florence en Rome, is Napels voor vele buitenlanders nog de grote onbekende stad die ontdekt moet worden. Wie deze stad wil verkennen, zal niet teleurgesteld raken. Napels is een schitterende, levendige stad met een groots verleden.

Als je het centrale treinstation uitloopt, kom je aan op het plein piazza Garibaldi, waar wordt gewerkt aan een nieuwe metrolijn. Beter kun je direct naar het centrum van de stad bij het grote kasteel Maschio Angioino, ofwel Castel Nuovo.

De constructie van dit kasteel begon al in 1266. Hierbinnen kun je het stedelijke museum Museo Civico bezoeken met veel schilderijen en enkele kappellen. Van hieruit is ook een prachtig uitzicht over zee.

Galleria  Umberto IAls je even doorloopt kom je uit bij het oudste operatheater van Europa, het San Carlo-theater. Dit theater is net gerestaureerd en vernieuwd en heeft een veelbelovend seizoen.

Tegenover het theater heb je een prachtige, overdekte winkelgalerij, de Galleria Umberto I. Hierachter loopt de bekende winkelstraat Via Toledo, die de inwoners van Napels vaak Via Roma noemen.

Je moet zeker eens door deze gezellige en sfeervolle straat hebben gewandeld. Als je echter de straat doorloopt tussen het theater en de winkelgalerij, dan kom je uit op het plein Piazza Trieste e Trento.

Hier heb je het wereldberoemde literaire café Gambrinus, dat sinds 1850 bestaat. Grote schrijvers zoals Oscar Wilde, Ernest Hemingway en Gabriele d’Annunzio kwamen hier regelmatig.

Net als de vader van de psychoanalyse Sigmund Freud.

Het grote Koninklijke paleis de Palazzo Reale is even verderop gelegen aan het grote centrale en karakteristieke plein van Napels, Piazza del Plebiscito.

SpaccanapoliSpaccanapoli

Een totaal ander Napels is Spaccanapoli. Alleen al om deze sfeervolle buurt te zien, is het de moeite waard om naar Napels te gaan. Spaccanapoli betekent letterlijk „Splijt Napels”.

De straat Via Croce splijt het historische centrum van de stad. Hier zie je sfeervolle typisch Napolitaanse winkeltjes en taferelen, zoals complete gezinnen die samen op één scootertje rijden, terwijl het wasgoed boven hun hoofden wappert.

In het begin van Spaccanapoli heb je de beroemde kerk Chiesa del Gesù Nuovo. Deze kerk staat bij een plein met een grote obelisk die aan de „Immacolata” is gewijd, de Heilige Maagd Maria die Jezus onbevlekt heeft ontvangen.

Direct als je de deur van de kerk achter je dicht hebt gedaan, word je overvallen door de schoonheid van de kerk.

Opgelet: de kerk is tussen 13.00 en 16.00 uur gesloten. Dat geldt ook voor enkele andere kerken. Niet voor de binnentuin van het Santa Chiara-klooster, dat tegenover de Chiesa del Gesù Nuovo staat.

Hier heb je schitterende fresco’s aan de muren, terwijl de tuin is versierd met beschilderde zuilen. Er zijn hier bijzondere planten, terwijl je door de stilte kunt genieten van het geluid van de vogels.

Café GambrinusAls je verder doorloopt door Spaccanapoli moet je zeker de kapel Cappella San Severo bezoeken. Hier heb je het wereldberoemde beeld ’De gesluierde Christus’ van Giuseppe Sammartino uit 1753.

Alleen dit beeld trekt al duizenden toeristen per jaar. Ook zijn er andere prachtige beelden in deze kleine indrukwekkende kapel, dat eigenlijk diende als begraafplaats voor de prinsen van Sangro di Sansevero.

In Spaccanapoli heb je ook de beroemde straat Via Gregorio Armeno, waar de traditie van de kerststalletjes het hele jaar in ere wordt gehouden.

Overal zie je beelden van de Napolitaanse acteur en komiek Antonio de Curtis, beter bekend als Totò, de Argentijnse voetballer Maradona (de enige voetballer uit de geschiedenis die de voetbalclub Napoli grote successen heeft gebracht) en Pulcinella, een creatief figuur uit de commedia dell’arte die uit Napels komt.

Als je Spaccanapoli uitloopt, kom je uit in de buurt van de Dom, waar de aartsbisschop ieder jaar voor een stampvolle menigte van gelovige Napolitanen twee glazen ampullen met gestold bloed van de locale heilige San Gennaro beweegt, totdat het bloed vloeibaar wordt en de levendige Napolitanen uitzinnig worden van blijdschap.

Vanuit de grote winkelstraat Via Toledo (of Via Roma) kun je een kabelbaan (funivia) nemen naar boven.

Palazzo Napoli

Als je de laatste halte uitstapt en even doorloopt, dan kun je het kasteel Castel Sant’Elmo bezoeken, waar altijd tentoonstellingen zijn te zien, en het kartuizerklooster en het museum van San Martino aandoen (Certosa e museo di San Martino).

Vanaf beide plekken heb je een adembenemend uitzicht over Napels, de zee en de vulkaan de Vesuvius.

Reiswijzer

Er zijn verscheidene rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Napels. Er zijn ook veel treinverbindingen tussen Rome en Napels, van verschillende prijsklassen en snelheden.

De snelste en duurste trein is de Frecciarossa. De rit duurt slechts een uur en tien minuten, maar kost 44 euro. Er zijn ook treinen uit Rome die minder dan de helft kosten. Maar deze treinen zijn minder mooi en rijden langzamer.

Liederen

Napels heeft een grote traditie van wereldberoemde liederen, zoals O Sole mio en Torna a Surriento. Ook heeft Napels veel beroemde zangers, zoals Gigi D’Alessio en Nino D’Angelo.

Muziek zit in het bloed van de Napolitanen. Het komt vaak voor dat je in Napels spontaan mensen hoort zingen en ziet dansen.

PulcinellaSlapen

- Hotel Mercure, Via Ricciardi 33

- Hotel Mercure, Via Depretis 123

- Palazzo Turchini, Via Medina 21/22

- Jolly Hotel (Grande Jolly Spa), Via Medina 70

- Grand Hotel Santa Lucia, Via Partenope 46

Eten

- Pizzeria Brandi, Salita Sant’Anna di Palazzo 2

- Pizzeria Vesi, Via San Biagio dei Librai 115

- Ristorante Zi Teresa, Via Partenope 1

- Ciro a Medina, Via Medina 19

- Gusto e Gusto, Via Partenope 31/33

Zien en doen

- Castel Nuovo (ook Maschio Angioino genoemd)

- De kerk Chiesa del Gesù Nuovo en het Santa Chiara klooster

- De winkelgalerij Galleria Umberto I

- De winkelstraten Via Chiaia en Via Toledo (ofwel Via Roma)

- Kasteel Castel Sant’Elmo en het museum en klooster San Martino

napoli-pizza-margheritaOver Napels

De pizza komt uit Napels. Dat geldt althans voor de enige echte pizza, de pizza margherita. Op deze pizza is saus van tomaten (rode kleur), de mozzarella di bufala (witte kleur) en basilicum (groene kleur).

De pizzabakker Raffaele Esposito had deze pizza met de Italiaanse driekleur speciaal gemaakt voor koningin Margherita. Toen deze vroeg hoe die heerlijke pizza heette, antwoordde Esposito: „Koninklijke Hoogheid, deze pizza heet pizza margherita”.

De pizza in Napels smaakt beter dan in de rest van Italië en is dikker. Er zijn verscheidene uitstekende pizzeria’s in Napels, zoals de pizzeria Brandi in de buurt van de winkelstraat Via Chiaia.

Pulcinella is een van de meest bekende figuren uit de commedia dell’arte en eigenlijk een voorloper van Jan Klaassen en de Engelse Mister Punch. Hij is herkenbaar aan het witte hoedje en een zwart masker.

Je komt zijn afbeelding overal tegen in Napels. De stad koestert hem. Pulcinella is heel vindingrijk en creatief, net als vele Napolitanen.

Bron: Telegraaf Reiskrant

Lees ook:Napolitaanse pizza margherita viert 120ste verjaardag
Lees ook:Tip: de mooiste kerk van Napels
Lees ook:Napels stad van de kerststal
Lees ook:Napels op de Veluwe
Lees ook:Pizza Hut verleidt Amerikanen via Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.