Hoe bestel je koffie in Italië?

Wat is een cappuccino?

Koffie bestellen in Italië is niet eenvoudig. Je moet er een gedegen kennis voor bezitten. Zo denken veel Nederlanders nog steeds dat Italianen vooral espresso drinken en dat een caffè con latte staat voor een cappuccino. Of nog erger: Ze bestellen een cappuccino na elf uur ‘s ochtends.

Zo’n 130.000 bars en 200.000 verkooppunten in Italië brengen de gerenommeerde Italiaanse koffie aan de man. Zelden wordt aan de bar een eenvoudige espresso besteld. Eerder zal gevraagd worden naar een ristretto, sterk, lungo, aangelengd, of een macchiato, ‘gevlekt’ met een beetje melk.

Koffie met melk bestel je als caffè con latte. Deze koffie is dus niet hetzelfde als een cappuccino, dit is namelijk een espresso met gestoomde melk, melkschuim en bepoederd met een beetje cacao, vaak in de mooiste vormen! Beide worden door de Italianen niet meer gedronken na elf uur ‘s morgens.

Hoe bekend is de oorsprong van de cappuccino eigenlijk onder Nederlanders? Het betekent ‘kleine monnikskap’, waarbij de koffiekleur met schuim dat vroeger op een punt uitliep, lijkt op de bruine habijten met monnikskap van de Kapucijnen.

Bron: Trends.be, 29 juli 2009

Lees ook:La colazione: koffie met een sigaret
Lees ook:Caffè con latte á la Obama
Lees ook:Italië viert Espressodag
Lees ook:Espresso maken makkelijk?
Lees ook:Wat zeg je in de gelateria?

4 reacties op “Hoe bestel je koffie in Italië?

 1. Rinus

  Ik nam gewoon mijn Dolce Gusto mee op vakantie naar italie.. lekker op de kamping met je vertrouwde koffie heerlijk.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Edward

  In vervolg op dit blogje: ik ben bezig met een manuscript dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de gewoonten en gebruiken in Italië. Het heet ‘Cappuccino na elven’ en het staat sinds gisteren op TenPages.com.

  http://www.tenpages.com/manuscript/cappuccino_na_elven

  Kijk maar eens op die website, als je het leuk vindt. Ik ben benieuwd wat de reacties zijn.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.