Tip: de basiliek van Aquileia

cache.eb.com/)De zaterdagmiddagtip brengt je deze keer naar de regio Fruili – Venezia Guilia, en wel naar het kleine plaatsje Aquileia, 35 km ten zuiden van Udinese, en zo'n 20 km ten noordwesten van Trieste. Aquileia was in de vroege Middeleeuwen heel machtig. Deze macht blijkt nog steeds uit de basiliek van de stad, en dan vooral uit de mozaïeken vloer.

Met de bouw van de basiliek van Aquileia is in de 4e eeuw begonnen. Uit deze tijd stamt ook de mozaïek, volgens kenners het grootste oudchristelijke mozaïek van West-Europa. Het mozaïek is maar liefst 760 vierkante meter groot. En het is niet alleen groot, maar ook erg fraai. Zoals het in een basiliek hoort, bestaat de mozaïek uit allerlei bijbelse taferelen en allegorieën. Bij de ingang kun je bijvoorbeeld een haan tegen een schildpad zien vechten, wat verwijst naar de strijd tussen God en de duivel. Het mozaiek ziet er nog zo goed uit, omdat het lange tijd bedekt is geweest.

Ook de rest van de basiliek is de moeite van het bekijken waard. Een mooi uitstapje voor als je in Udinese verblijft. Want ook deze stad – met haar prachtige renaissancemonumenten, de heerlijke pleintjes en de smalle straatjes – moet je gezien hebben. Maar hierover later meer.

Lees ook:Tip: Villa del Casale in Sicilië
Lees ook:Sant’Ambrogio van de rijke Milanezen
Lees ook:Tip: Naar het Colosseum? Bezoek eerst de Palatijn!
Lees ook:Exorcisten op Sicilië
Lees ook:Venetiaanse wijnbars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.