Tip: Wandel in Venetië naar de Tietenbrug

Joost Mangnus)

Voor deze zaterdagmiddagtip gaan we ondeugend doen. We gaan wandelen naar de Tietenbrug.

Heb je het in Venetië even gehad met de drukte op de Brug der Zuchten en de Rialtobrug? Loop dan eens naar een brug met een veel pakkender naam: de Tietenbrug.

De brug zelf is niet zo geweldig. Maar wel het verhaal van deze naam. De Tietenbrug heet in het Italiaans Ponte delle Tette. De brug is genoemd naar de prostituees die vanaf de naastgelegen balkons hun borsten moesten laten zien. Het was tijdens de Renaissance, toen de mannelijke homoseksualiteit zich flink verspreidde. Tot ongenoegen van de Venetiaanse staat, die vervolgens de prostituees opdroeg om hun borsten te laten zien. Op deze manier zouden de homoseksuele mannen wel naar binnen gelokt worden, en zo de mannenliefde vergeten. Of het echt heeft geholpen, melden de geschiedenisboeken niet.

Alleen voor dit verhaal is het al leuk om naar de brug te lopen. En je te laten fotograferen op de Tietenbrug. Maar ook de wandeling naar de burg is de moeite waard. De brug ligt over de Rio di San Cassiano in de wijk San Polo, ten westen van de Canal Grande. Als u daar de Rialtobrug afgaat, is het eerst nog even druk. Maar een paar straatjes verder is het heerlijk dwalen in deze wijk. Vergeet niet om de markten van Rialto te bezoeken, en de kerken te die u passeert binnen te gaan. Zoals de kerk van San Giacomo di Rialto, de San Giovanni Elemosinario en de San Cassiano. Deze laatste is toegewijd aan Sint-Cecilia, waarvan bleek dat ze na haar heiligverklaring van lichte zeden was geweest. Wat dat betreft past ze wel bij de Ponte delle Tette die vlak bij de San Cassiano ligt.

Als u richting de Piazzale Roma loopt, komt u in de wirwar van straatjes nog enkele prachtige monumenten tegen. Zoals het interessante en pas gerestaureerde Museo di Storia Naturale en de San Giacomo dell'Orio en het plein eromheen. Om vanaf dit plein verder naar het westen te lopen, moet u één van de vier bruggen overstekken. Het zijn bruggen die zeker niet minder mooi zijn dan Ponte delle Tette. Integendeel. Alleen hebben zij hun naam niet mee.

Lees ook:De vierde brug van Venetië
Lees ook:Italië herbevestigt brug naar Sicilië
Lees ook:Ook een beetje Italië: Pont du Gard
Lees ook:Tip: Naar het Colosseum? Bezoek eerst de Palatijn!
Lees ook:Tip: Mooier dan de toren van Pisa: Santa Maria della Spina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.