Tip: Pozzo di San Patrizio in Orvieto

it.wikipedia.org)

Voor de zaterdagmiddagtip praten we onszelf de put in, en wel de beroemde put van de Italiaanse stad Orvieto, in het zuidwesten van Umbrië.  

Oh zeker, de wijn is erg goed. De Duomo is prachtig. Maar het hoogtepunt van Orvieto is de Pozzo di San Patrizio, ofwel de put van Sint Patrick. Deze put is meer dan zomaar een waterput, veel meer. Aan de buitenkant lijkt het niet zoveel: niet meer dan een stenen ronde constructie. Maar binnenin is het magnifiek. Alleen al door de lichtval door de verschillende gaten langs de wenteltrappen.

De waterput is in 1527 aangelegd in opdracht van paus Clemens VII om Orvieto te verzekeren van water in geval de stad belegerd zou worden door de legers van keizer Karel V. De architect van deze bijzondere put is Antonio da Sangallo de jonge. Hij heeft erg goed werk afgeleverd, dat staat vast.

commons.wikimedia.com)De 62 meter diepe put is ingenieus in elkaar gezet. Ten eerste zijn de treden heel breed, waardoor ook lastdieren naar beneden konden. En ten tweede bestaat de put uit twee wenteltrappen die elkaar nergens ontmoeten. Via de eerste wenteltrap ga je beneden, om vervolgens via een andere wenteltrap naar boven te gaan. Ook dit was gedaan voor de lastdieren, zodat ze elkaar niet tegen het lijf liepen of de trap blokkeerden. Nu is deze constructie van de wenteltrappen vooral leuk voor de toeristen.

De put is genoemd naar een middeleeuwse legende over 'St. Patrick's well'. Deze bron zou zo diep zijn dat hij tot het vagevuur reikte. De Pozzo di San Patrizio is ook heel diep, maar het vagevuur is nergens te bekennen. Integendeel, de put is vooral een bron van blijdschap. Omdat het zo gaaf is om deze put in te gaan.

Lees ook:Vermoord vanwege zwangerschap
Lees ook:Yolanthe huurt 12 kappers voor Italiaanse sprookjeshuwelijk
Lees ook:Sneek in de voetsporen van Venetië
Lees ook:Italiaanse voetbalfan overlijdt na val in stadion
Lees ook:Rachel Hazes volgt geliefde naar Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.