Tip: De mooiste plek van Venetië, de Scuola San Giorgio

De zaterdagdagmiddagtip is een onbekend pareltje uit Venetië. Of sterker nog, het is zelfs de mooiste plek van Venetië: de Scuola San Giorgio degli Schiavoni.

www.paradoxplace.com)Elke keer als ik in Venetië ben – dat is gemiddeld één keer per jaar – wil ik even naar binnen. Dan wil ik even dat prachtige gebouw uit de 15e eeuw zien. En dan vooral die prachtige schilderijen van Vittore Carpaccio, die het leven van de drie beschermheiligen van de Dalmatiërs uitbeeldt: Sint-Joris (die van de draak), Sint-Tryphon en Sint-Hieronymus.

Deze schilderijen maken de benedenverdieping onvergetelijk. De bovenverdieping is ook aardig, maar daar gaat het niet om. Je hoeft de trap niet op om te genieten. Het gaat om beneden.

Ga na binnenkomst rustig zitten op een van de banken tegen de muur. Geniet van de sfeer, van de niet al te goede belichting, die de sfeer wel verhoogt. Waan je in de tijd van de Schiavoni, handelaars uit Dalmatië (een streek in Kroatië) die in de 15e eeuw naar Venetië kwamen om hier hun gilde onder te brengen. Kijk omhoog, naar het mooie plafond. En kijk om je heen, en geniet van de schilderijen van Carpaccio. Het zijn net stripverhalen, die schilderijen. Met die heiligen en monniken in beweging, die leeuw die toekijkt, de Sint-Joris die de draak doodsteekt, en die Sint-Hieronymus die tussen het schrijven door uit het raampje kijkt.

Links van hem kijkt een klein wit hondje toe, wat een zeer mooi plaatje oplevert. Dat vind ik niet alleen, maar ook Michael Holme, het hoofdpersonage uit de roman boek 'Verwante stemmen' van Vikram Seth. Het witte hondje zorgt voor een ommekeer. Prachtig! Mijn tip is dan ook om de Scuola San Giorgio degli Schiavoni te gaan zien, en dan het boek te lezen. Of andersom, dat kan ook. Je krijgt er geen spijt van.

Sint-Hieronymus en het witte hondje (door Vittore Carpaccio)

De Scuola San Giorgio degli Schiavoni is te vinden op Calle dei Furlani 3259/a in de wijk Castello. Vaporetto 1, 41, 42, 51, 52 of 82, halte San Zaccaria. De Scuola is dinsdag tot en met zondag geopend van 9.00 tot 12.00 en van 15.00 tot 18.00 uur.

Lees ook:Italië geeft resten Sint Nicolaas niet aan Turkije
Lees ook:Binnenkijken bij San Giorgio
Lees ook:Italië weet straks ook waar het paard van Sinterklaas is
Lees ook:Als Venetië verdrinkt gaan we noordwaarts
Lees ook:Piemonte inspireerde Ramon Otting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.