In de Venetiaanse voetsporen van Brunetti

Venetië is een van de veiligste steden van Italië. Zelden worden er grote misdrijven gepleegd. Gelukkig worden er toch wel af en toe wat lijken gevonden in de kanalen en grachten. Want anders zou Guido Brunetti niets te doen hebben.

www.nl.bol.com)Brunetti. Ik heb nu aardig wat boeken gelezen van Donna Leon waarin deze sympathieke politierechercheur de hoofdrol speelt. En ze zijn allemaal goed.

Steeds wordt duidelijk dat Brunetti een engel is. Niet dat hij een heilig boontje is – hij profiteert vaak van onkies verkregen informatie en weet dat ook – , maar vergeleken met de rest van Italië is hij toch wel erg braaf. Italië lijkt beheerst te worden door de maffia. Of is op zijn minst nogal corrupt. Ook Brunetti's baas – vice-questora Patta – lijkt allerminst schone handen te hebben.

Er is echter nog een Venetiaan braver dan Brunetti. Zijn vrouw Paola. Het is dat ze goed kan koken, want anders zou je haar toch wat doen. De gebeurtenissen thuis – met de opgroeiende kinderen Raffi en Chiara – zijn af en toe wel erg gezellig huiselijk, maar gelukkig wordt een te happy familieplaatje regelmatig gestoord door weer een verse moord.

Dat ever happy gezinnetje is het grootste smetje op de boeken waarin Brunetti de hoofdrol speelt. Wat ik vooral leuk vind, is dat de plaatsen waar hij verblijft zeer goed beschreven worden. Alleen daarom is het al leuk om te volgen.

Nee, de lijken hoeft u niet af te gaan. Maar wel de cafeetjes, restaurantjes en andere gebouwen waar hij komt. Nou ja, u hoeft er niet op af te gaan. U komt er vanzelf wel langs. En als dat gebeurt, kunt u meteen zijn smaak testen. Zijn de dingen die hij allemaal eet, wel lekker?

Come Brunetti

Het beste ijs van Venetië: Gelateria Nico, Zattere

De lekkerste tramezzino (met ham en artisjok): Cantina Do Mori, San Polo 429

De beste koffie: Salva, San Marco Ponte Ferai, 951

Paola maakt onder meer radicchio,  pappardelle met porcini, risotto con zucca

Benieuwd naar andere gerechten, restaurants, eettips? En wilt u gewoon een 'lekkere' detective lezen? Lees dan één van de avonturen van Guido Brunetti:

• Bedrieglijke zaken
• De dood draagt rode schoenen
• Dood in den vreemde
• Dood van een maestro
• Duister glas
• Een stille dood
• Fatalita
• Kinderspel
• Nobilta
• Onrustig tij
• Verborgen bewijs
• Vertrouwelijke zaken
• Vriendendienst

Lees ook:Sacrale kunst in de marge van Biënnale Venetië
Lees ook:Sneek in de voetsporen van Venetië
Lees ook:Rome heeft de mooiste mensen en de meeste romantiek
Lees ook:Nooit meer dorst en minder afval in Venetië
Lees ook:Venetianen zwemmen door hun stad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.