Tip: Naar het Colosseum? Bezoek eerst de Palatijn!

Joost Mangnus)De zaterdagmiddagtip heeft een keer wel te maken met een grote toeristische attractie. Maar dan vooral hoe je de lange rijen kunt vermijden. Of leuker nog, hoe je langs de lange rijen kunt lopen om vervolgens zonder te wachten naar binnen te gaan. Wil je dit ervaren bij het Colosseum? Ga dan eerst naar de Palatijn.

De Colosseum is de bekendste bezienswaardigheid van Rome. De Romeinse arena is het enige nieuwe wereldwonder dat in Europa staat. Hij is ook ongelooflijk, die arena die nog grotendeels in tact is gebleven. Je hebt weinig fantasie nodig om die gladiatoren te zien vechten, om de keizer zijn duim omhoog of omlaag te zien steken, of om het gejoel van de naar schatting 50.000 toeschouwers te horen. Het is een geweldige plek, waar je naar toe moet gaan als je Rome bezoekt.

En tja, dat doen dan ook veel, heel veel toeristen uit de hele wereld. Met als gevolg lange rijen, waar je al snel een goed uur moet wachten. Maar dat hoeft niet. Je kunt de rijen makkelijk ontlopen. Het enige dat je hoeft te doen is iets verder te lopen, richting het Forum Romanum. Vlak bij de ingang van het Forum, zie je links een ticket office. Daar kun je een kaartje kopen voor de Palatijn. Dit kaartje is ook geldig voor het Colosseum. Dus nadat je de prachtige Palatijn hebt gezien, kun je meteen doorgaan naar het Colosseum. Je loopt langs de rij naar binnen. Even het kaartje laten scannen, en je bent binnen in één van de nieuwe wereldwonderen. Door dat kaartje van de Palatijn heb je niet alleen niet hoeven te wachten bij het Colosseum, maar heb je de mooiste archeologische opgravingen van Rome gezien.

Joost Mangnus)De Palatijn is de geboorteplek van Rome. Hier vond een herder Romulus en Remus die door een wolf werden gezoogd. Hier stonden de eerste paleizen van de Romeinse keizers. En hier kun je prachtig wandelen langs de ruines, de cipressen en de gazons, met geweldig uitzichten over het Forum aan de ene kant en het circus Maximus aan de andere stad.

Onlangs is de Palatijn nog interessanter geworden. Na een restauratie van 30 jaar is de Domus Augusti geopend, ofwel het Huis van keizer Augustus. De kamers met fraaie fresco's van landschappen en valse zuilengalerijen geven een mooi beeld van het interieur van paleizen in de Romeinse tijd.

Er kunnen overigens maar vijf mensen tegelijkertijd in de Domus Augusti. Dus de kans is groot dat je in de rij moet staan. Nu maar te hopen dat het allemaal niet te lang duurt, want je moet nog naar het Colosseum …

Lees ook:Domus Augusti maakt Rome nog interessanter (als dat al kon)
Lees ook:Circus Maximus wordt beter zichtbaar
Lees ook:Nieuwe winkelcentra in Italië
Lees ook:Toeristen jatten wat af in Rome
Lees ook:Tip: Handzaam, handig en compleet: ‘Stadswandelingen Rome’

2 reacties op “Tip: Naar het Colosseum? Bezoek eerst de Palatijn!

  1. Edith van koken.blog

    Jammer dat ik dit nu pas lees, want afgelopen week heb ik – inderdaad vanwege de lange rijen – het Colosseum van binnen maar niet bezocht..

      /   Beantwoorden  / 
  2. ReneS

    Vlak bij het coloseum is ook een tijdschriftenkiosk die de Roma pass verkoopt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.