Tip: Mooier dan de toren van Pisa: Santa Maria della Spina

Joost Mangnus)Natuurlijk, die scheve toren is apart. En de Campo dei Miracoli eromheen – met die magnifieke Dom, doopkapel en Campo Santo – moet u niet missen. Maar Pisa heeft meer, veel meer. Verlaat daarom Pisa niet meteen nadat u de scheve toren heeft gezien. Maar bezoek de Santa Maria della Spina, een prachtig gotisch kerkje aan de Arno.

Als u de Campo dei Miracoli gaat bezoeken, begin dan vroeg. U bent dan niet alleen de hordes toeristen voor. Maar u heeft ook nog even de tijd om meer van Pisa te zien. En dan vooral de Santa Maria della Spina.

Het is een mooie wandeling, van de toren naar het kerkje. Loop via de Via Santa Maria naar de Arno. Eenmaal op bij de kade gaat u op de Lungarno Pacinotti naar rechts. Aan de overkant ziet u dan al het witte kerkje. Maar voordat u er bent moet u eerst links de brug oversteken. Bij het einde van de brug weer links. Blijf honderd meter voor de Santa Maria della Spina even staan. En geniet van het plaatje: het prachtige kerkje met op de achtergrond de Arno.

Nader dan in een gepast tempo deze witte parel uit de gotiek. En bekijk de rijke decoratie van deze in 1230 gebouwde kerk. Aan de voorkant zie je twee versierde poorten. De rechterzijde is nog fraaier, met de dertien beelden van Christus en de apostelen, en het beeld van Maria met kind. Let ook op de andere versieringen.

Binnen in de kerk is het wat soberder. Maar zeker de moeite waard. Daar bevindt zich onder meer een van de hoogtepunten van de gotische beeldhouwkunst: de Madonna della Rosa door Andrea en Nino Pisano. Ook zeer de moeite waard is de marmeren tabernakel van Stagio Stagi. Hierin bevond zich ooit een doorn van de doornenkroon van Christus. Aan deze relikwie dankt de kerk haar naam (doorn = spina). De relikwie is er niet meer, maar de Santa Maria della Spina staat er prachtig bij.

Eigenlijk stond de kerk wat lager. Maar omdat ze bijna werd opgeslorpt door de Arno, hebben de Italianen in 1871 de kerk ontmanteld en op een hoger niveau herbouwd. Een goede keuze. De locatie van de kerk is onvergetelijk. Als u de kerk uitgaat, loop dan nog even naar het plein voor de kerk. Dit is toch ook een Campo dei Miracoli. Daar kan toch geen scheve toren tegenop.

Lees ook:Culturele schade aardbeving enorm
Lees ook:Vaticaan neemt wraak voor ‘De Da Vinci Code’
Lees ook:Tip: de scheve torens van Bologna
Lees ook:Voorgeschreven lengte voor Venetiaanse vis
Lees ook:Achterblijven in Siena

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.